Lukáš Zavacký Rôzne

Košické sídliska s originálnymi názvami: Furči či Terase rozumejú iba domáci, a to nie je všetko...

Pre obyvateľov Košíc rarita, pre prisťahovalcov či cudzincov prekvapenie. Košické sídliská pútajú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Košické sídliska s originálnymi názvami: Furči či Terase rozumejú iba domáci, a to nie je všetko...
Zdroj: TASR

Ak ste sa narodili v Košiciach, možno vám to nepríde nijako zvláštne. No pre ostatných, ktorí naše mesto až tak nepoznajú, to môže byť záhada.

Furča, Terasa. Skutočne?

Furča? Či Mestská časť Košice – Dargovských hrdinov? Pre tamojších ľudí je prvý názov oveľa bežnejší ako ten druhý. Aj keď nie je oficiálnym. Sídlisko sa totiž prevažne rozkladá na kopci známom ako Furča. Obyvatelia Košíc si tak pravdepodobne označenie prispôsobili podľa seba. A čo Terasa? Úradne Mestská časť Košice – Západ. Prečo vôbec Terasa? Rozkladá sa na západnom svahu mestskej kotliny. Z neho je krásny výhľad na celé Košice a podľa ich obyvateľov mohla dostať názov práve na základe toho.

„V živote mi nikto nepovedal, že býva na Sídlisku Dargovských hrdinov alebo Košice – Západ. Pre nás je proste Furča a Terasa súčasťou hovorového slovníka. Nedala by som však ruku do ohňa za to, že každý Košičan vôbec vie tieto mestské časti pomenovať správne,“ vyjadrila sa rodáčka z nášho mesta, Simona.

V košickej džungli

A to nie je všetko. V Košiciach môžete objaviť aj sídlisko s názvom Džungľa. Ak ste teda niekedy v minulosti túžili po bydlisku v prírode, máte šancu. A aj keď vás nebude obklopovať samá zeleň, môžete sa druhým pochváliť, že v Džungli naozaj žijete. „Ja by som chcel bývať v džungli a ešte keby bola priamo v meste,“ povedal s úsmevom na tvári Michal, ktorý v Košiciach žije už niekoľko rokov.

A z čoho vznikol názov tohto sídliska? Že by podľa betónovej džungle? To sa asi nedozvieme. Ak však nie ste obyvateľom nášho mesta, aspoň sa už pri návšteve nebudete čudovať z názvov našich sídlisk. Aj my môžeme byť predsa originálni!

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM