Správy

Košické súdy posilnia noví sudcovia: Pozrite, koho vymenoval prezident

Košické súdy posilnia noví sudcovia. V utorok ich vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Kto sa nimi stali?

Ilustračný obrázok k článku Košické súdy posilnia noví sudcovia: Pozrite, koho vymenoval prezident
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska v utorok dokopy vymenoval 30 nových slovenských sudcov bez časového obmedzenia. Sudcovia si prevzali v Prezidentskom paláci dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub. Z 30 sudcov, ktorých Kiska vymenoval, je 17 žien a 13 mužov.

Medzi osoby, ktoré sa od včera stali novými sudcami, patria aj Andrea Škapincová, ktorá posilní Okresný súd Košice I., Petra Vysaníková a Alžbeta Mitríková, ktoré posilnia Okresný súd Košice II. a Lukáš Beňák, ktorý posilní Okresný súd Košice-okolie.

„V občianskom živote, pri výkone funkcie sudcu a aj po jeho skončení sa musíte zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov," uviedla Kiska vo svojom príhovore k všetkým novým sudcom. Pripomenul, že od každého ich rozhodnutia bude závisieť schopnosť štátu vynucovať si dohodnuté pravidlá, či budú platiť na Slovensku princípy právneho štátu.

Bez fungujúceho a efektívneho právneho štátu podľa prezidenta niet spravodlivosti. „Očakávam, že vaše budúce rozhodnutia budú zákonné, ťažko spochybniteľné a čo najspravodlivejšie. Že budú čitateľné, zrozumiteľné a v rovnakej alebo podobnej situácii aj predvídateľné. A možno aj odvážne, ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžiadajú,“ dodal Kiska.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM