Veronika Hunyadiová Správy

Košické Vianoce budú skromnejšie: Stánky na Hlavnej nebudú

Na tradičné vianočné trhy a sprievodné akcie môžeme tento rok zabudnúť. Mesto ale chystá zaujímavú novinku, ktorá dotvorí atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Košické Vianoce budú skromnejšie: Stánky na Hlavnej nebudú
Zdroj: Adam Stečák

Vianoce v centre Košíc sa budú musieť tento rok vzhľadom na epidemiologické opatrenia uskutočniť v značne oklieštenej forme. Vedenie mesta o tom na spoločnom stretnutí informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach Zuzana Dietzová.

„Mrzí ma, že musím oznámiť takúto neradostnú správu. Žiaľ súčasná situácia si vyžaduje, aby sme sa správali zodpovedne a nestretávali sa na hromadných akciách. Aj ja by som bola radšej, ak by mohli byť v Košiciach tradičné Vianoce, no momentálne to nie je možné zabezpečiť. S vedením mesta Košice sme pravidelne komunikovali o všetkom, čo sa týka Vianoc a hľadali rôzne alternatívy. Je mi to ľúto, no v tejto situácii nevieme urobiť skoro nič takým spôsobom ako sme boli dlhé roky zvyknutí," uviedla Zuzana Dietzová.

Ak by sa v nasledujúcich týždňoch z centrálnej úrovne zmierňovali prijaté opatrenia, vie si predstaviť, že by mohli v rámci košických Vianoc povoliť aj niečo navyše. „Momentálne sa to ale nezdá príliš pravdepodobné,“ dodala Dietzová.

Bez kultúrnych podujatí

Koncom roka sa obyvatelia a návštevníci mesta mohli tešiť na obľúbené Košické rozprávkové Vianoce. Ich súčasťou boli napr. Vianočné trhy, kultúrne programy na hlavnom pódiu pred Immaculatou, Betlehem a Adventné programy pri Dolnej bráne, Vianočný koncerty, či Silvestrovské programy pre deti a dospelých.

Mesto malo na tento rok k Vianociam predpripravených takmer 60 podujatí.

Návštevníci, ktorí zavítajú do centra, však nemusia zúfať, že budú ukrátení o vianočnú atmosféru. Namiesto umeleckých vystúpení bude v centre prostredníctvom reproduktorov mestského rozhlasu znieť Vianočné rádio, ktoré vykúzli takúto atmosféru aspoň vo zvukovej forme. Košické rozprávkové Vianoce sa začnú 5. decembra o 17.00 hod. rozsvietením vianočného stromčeka.

Namiesto stánkov vyhrievané terasy

Na Hlavnej ulici nebudú tento rok ani vianočné stánky. Ako uvádza mesto, zatiaľ nie je definitívne určené, či bude možné pri Vianočnom strome otvoriť aspoň jeden stánok na podávanie Primátorského punču. Bližšie informácie budú zrejmé až po rokovaniach medzi mestom Košice a RÚVZ začiatkom decembra.

Namiesto tradičných stánkov s občerstvením budú môcť jej návštevníci využiť služby tamojších reštauračných zariadení.

Tie majú aj v týchto dňoch v prevádzke svoje vyhrievané terasy, za ktoré v tomto roku neplatia mestu žiadne poplatky za zaujatie verejného priestranstva.

Atmosféru bude dotvárať aj bohatá svetelná výzdoba, ktorú v týchto dňoch inštalujú v centre meste. Radnica aj v tomto smere pre Košičanov a návštevníkov mesta pripravila niekoľko noviniek. Viac informácií a fotiek nájdete v tomto článku.

V galérii si môžete zaspomínať, ako vyzerali Vianoce v Košiciach v minulých rokoch.

Vianoce Košice 2018
24
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM