Eva Mikulová Správy

Košickí bezdomovci dostali od mesta 5 zateplených iglu, FOTO

Mesto zakúpilo päť prenosných iglu pre ľudí bez domova, ktorí nemajú záujem o prenocovanie v útulkoch alebo registrovaných nocľahárňach.

Ilustračný obrázok k článku Košickí bezdomovci dostali od mesta 5 zateplených iglu, FOTO
Zdroj: Mesto Košice

Päť iglu, z toho dve pre páry a tri pre jednotlivcov odovzdal primátor Jaroslav Polaček s námestníčkou Luciou Gurbaľovou v utorok 6. novembra útulku Arcidiecéznej charity na Bosákovej ulici a zariadeniu Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach.

Celková cena všetkých iglu je 630 eur.

Iglu môže zachrániť životy

Iglu poskytuje nielen možnosť núdzového prespania, ale podľa slov výrobcu dokáže zachrániť život. Je vyrobené z polyetylénovej peny a hliníkovej fólie. Izoluje zvuk, neprepúšťa vodu, dá sa aj umývať alebo opraviť.

Takisto je uzatvárateľné a poskytuje súkromie. Je v ňom zakázané fajčiť alebo akokoľvek inak manipulovať s otvoreným ohňom. Vďaka jednoduchej konštrukcii je možné ľahko a rýchlo ho premiestniť a postaviť na iné miesto.

Arcidiecézna charita dostala od mesta jedno iglu pre páry a dve pre jednotlivcov, Oáza – nádej pre nový život po jednom iglu pre páry a pre jednotlivcov. Iglu budú umiestnené v dohľadnej vzdialenosti od oboch centier, ktoré poskytujú služby pre ľudí bez domova.

„Som rád, že sa nám tieto prístrešky podarilo zabezpečiť ešte pred príchodom tuhej zimy. Berieme to ako pilotný projekt, ktorý koncom zimy vyhodnotíme. Ak sa iglu osvedčia a budú využívané, určite by sme na budúci rok chceli zakúpiť aj ďalšie takéto prístrešky. Tým by sme dokázali pomôcť ešte väčšiemu počtu ľudí, ktorí sú v núdzi,“ uviedol Jaroslav Polaček.

Viceprimátorka Lucia Gurbáľová si aj priamo vyskúšala aké je to byť „zababúšená“ v iglu pre jednotlivcov. Po vyjdení z neho si pochvaľovalo teplo, hoci pripustila, že úvodných pár sekúnd mala zmiešané pocity.

Iglu pre bezdomovcov
5
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM