Webnoviny - Rôzne

Košickí hasiči ratovali chemicky popálených ľudí

Košickí hasiči v nedeľu zachraňovali ľudí, ktorí utrpeli ťažké zranenia – poleptanie chemickými látkami.

(WEBNOVINY) – Okrem hasičov zasahovali aj dve vozidlá rýchlej zdravotníckej pomoci.

Ako dnes ráno informoval dôstojník operačného strediska HaZZ Košice Tomáš Figura, veliteľ zásahu po príchode na miesto nešťastia zistil výskyt nebezpečných a jedovatých chemických látok, preto o spoluprácu požiadal protichemickú jednotku a laboratórium Civilnej ochrany v Jasove i krízový štáb mesta. Štátna polícia vymedzila ochranné pásmo a zabezpečila miesto nešťastia.

„Pôvodne nám o druhej popoludní nahlásili, že v schátranom objekte na ulici Napájadlá v košickej mestskej časti Nad jazerom spadla z výšky osoba. Po príchode na miesto hasiči zistili, že Peter F. okrem pádu má sťažené dýchanie, spôsobené neznámymi nebezpečnými chemickými látkami a zvracia krv. Zranený bol aj Ján M., ktorý utrpel chemické popáleniny na dolných končatinách. Ľahké následky pôsobenia chemických látok na nekrytých častiach tela mal aj Vladimír M.,“ informoval Figura.

Doložil, že hasiči postihnutým poskytli prvú predlekársku pomoc a potom ich dopravili k pracovníkom záchrannej lekárskej služby, ktorí ich transportovali do nemocnice. Hasiči v životu nebezpečnom prostredí zasahovali v špeciálnych protichemických kombinézach a s dýchacou technikou.

Počas prieskumu jednotka hasičov zachytila pohyb ďalších troch osôb v nebezpečnom priestore, ktorí sa snažili uniknúť. Mimo nebezpečného priestoru ich zadržala polícia. Ako informoval Tomáš Figura, hasiči, ktorí štyri hodiny zasahovali v kontaminovanom priestore, po skončení absolvovali lekársku prehliadku, ktorá nepotvrdila, že by bol aj niektorý z nich zasiahnutý smrteľne nebezpečnými chemikáliami.

Figura doložil, že likvidáciu životu nebezpečných chemických látok zabezpečili špecialisti CO a pracovníci odboru životného prostredia. Otvorenou ostáva otázka, ako sa do objektu dostali život ohrozujúce chemikálie. Prípadom sa ďalej bude zaoberať polícia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM