Eva Mikulová Rôzne

Košickí hasiči varujú pred zvýšeným rizikom vzniku požiarov

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach vyhlásilo „Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na pozemkoch s porastom, a na lesných pozemkoch"

Ilustračný obrázok k článku Košickí hasiči varujú pred zvýšeným rizikom vzniku požiarov
Zdroj: internet

Zvýšené riziko platí pre územie okresov Košice I až IV a Košice – okolie, od piatku 15. júna až do odvolania. Hasiči vydali výstrahu kvôli zvýšenému počtu požiarov a vhodné prírodné podmienky pre vznik a šírenie požiaru v prírodnom prostredí.

Vlastníci, správcovia, užívatelia alebo obhospodarovatelia lesov a lesných pozemkov, sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom povinní: zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, predovšetkým v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase, podľa vypracovaného časového harmonogramu.

Zákaz kladenia ohňov

V „Čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru" je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Fyzickým i právnickým osobám sa v zmysle príslušného zákona na pozemkoch s porastom a lesných pozemkoch zakazuje: fajčiť a používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru; vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov; zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach kde hrozí nebezpečenstvo jeho šírenia; spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Foto: ilustračné

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM