Lenka Fedorová Krimi

Košickí policajti dvíhajú varovný prst: Nehody sú tragickejšie, v kontrolách nepoľavíme!

Podľa mužov zákona došlo za tri mesiace tohto roka k desiatkám dopravných nehôd s účasťou chodcov. Niektoré sa skončili tragicky. Polícia má preto pre občanov jasný odkaz.

Ilustračný obrázok k článku Košickí policajti dvíhajú varovný prst: Nehody sú tragickejšie, v kontrolách nepoľavíme!
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa policajnej správy prišli v roku 2016 na cestách Košického kraja o život traja chodci. Muži zákona preto nepoľavia v dozeraní na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Polovicu nehôd zavinili chodci

Podľa hovorkyne KZ PZ v Košiciach Jany Mésarovej došlo za tri mesiace tohto roka na cestách Košického kraja k 33 dopravným nehodám s účasťou chodcov. Vzhľadom na minulý rok ide o pokles o 6 nehôd. Hovorkyňa priblížila štatistiky v porovnaní s minulým rokom.

„Pri týchto nehodách priši o život traja chodci, čo znamená nárast oproti minulému roku o 2 chodcov. Ťažko sa zranilo 15 osôb, čo je o 4 viac ako minulý rok a ľahko zranených bolo 16 osôb, čo v porovnaní s minulým rokov predstavuje pokles o 11 osôb,“ uviedla Mésarová.

Podľa hovorkyne zavinili samotní chodci 16 dopravných nehôd, pričom štyria chodci boli pod vplyvom alkoholu. Sedem dopravných nehôd zavinili chodci, ktorí prechádzali mimo priechodu pre chodcov a 9 nehôd zavinili chodci náhlym vstupom na vozovku z chodníka (krajnice, okraja vozovky) bez rozhliadnutia.

„Napriek tomu, že porovnaním sledovaného obdobia s minulým rokom polícia zaznamenala nižší počet dopravných nehôd s účasťou chodcov, následky sú tragickejšie,“ dodala.

Kontrola na Furči bola na žiadosť občanov

Podľa Mésarovej sa aj napriek prijatým opatreniam polície vo vzťahu k nemotorovým účastníkom cestnej premávky nehody s tragickým koncom stávajú. Preto je potrebné aj naďalej v kontrolách dodržiavania pravidiel cestnej premávky nielen chodcami, ale aj vodičmi vo vzťahu k tejto najzraniteľnejšej kategórii účastníkov cestnej premávky, pokračovať.

„Pred niekoľkými dňami sme sa stali terčom kritiky okoloidúcich občanov v súvislosti s meraním rýchlosti pri zastávke MHD v MČ Košice Dargovských hrdinov. Na tento úsek políciu upozornili viacerí občania, kde často dochádza k prekračovaniu rýchlosti a ohrozovaniu chodcov,“ uviedla Mésarová.

Podľa hovorkyne bude polícia aj napriek kritike niektorých účastníkov cestnej premávky aj naďalej merať rýchlosť aj v blízkosti priechodov pre chodcov, na netradičných a netypických miestach s cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky ako aj znížiť počet dopravných nehôd s následkom na živote a zdraví.

Chodci ťahajú pri zrážke za kratší koniec

Hovorkyňa ďalej uviedla, že rôznymi preventívnymi akciami upozorňuje polícia nemotorových účastníkov cestnej premávky, aké je nebezpečné pohybovať sa na ceste bez označenia za zníženej viditeľnosti a nesprávnym spôsobom. Nesprávne prechádzanie cez cestu, náhly vstup na vozovku, nepoužívanie reflexných prvkov, to je len niekoľko chýb, ktoré vedú k tragédii.

„Chodci pri zrážke vždy „ťahajú za kratší koniec“, pretože ľudské kosti sú mäkšie ako plechy áut. Rýchla či nebezpečná jazda, telefonovanie za volantom, je hazard so životom. Obviňovať ľahko, súdiť ťažko. Život už nič nevráti, zostanú len oči pre plač. Polícia znovu apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa plne venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a rešpektovali jej pravidlá. Hazardovať so životom sa nevypláca,“ uviedla na záver Mésarová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM