Veronika Hunyadiová Správy

Košickí poslanci schválili kúpu plavárne: Mesto ju chce za 700-tisíc eur

Nekonečný príbeh košickej plavárne sa pomaly chýli ku koncu. Ponuku mesta však musia schváliť poslanci Starého Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Košickí poslanci schválili kúpu plavárne: Mesto ju chce za 700-tisíc eur
6
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Košické mestské zastupiteľstva v utorok (20. 10.) schválilo odkúpenie Mestskej krytej plavárne od mestskej časti Staré Mesto. Mesto ju chce kúpiť za 700-tisíc eur.

Staré Mesto sa chce plavárne zbaviť kvôli vysokým nákladom na prevádzku a investíciám do jej opravy. Vyjednávania o plaváreň medzi mestom a mestskou časťou trvajú už takmer rok. Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) najprv ponúkal za športovisko symbolické jedno euro, neskôr 100-tisíc eur. Obe ponuky však staromestskí poslanci zmietli zo stola a nasledovala séria rokovaní.

Staré Mesto si dalo vypracovať znalecký posudok, ktorý ohodnotil plaváreň na 8,1 milióna eur.

Mestská časť chce milión

Staromestskí poslanci na svojom septembrovo zastupiteľstve poverili starostu Igora Petrovčika (exSpolu), aby s mestom rokoval o predaji plavárne. Cenu stanovili na 500-tisíc eur plus prevzatie všetkých záväzkov – projekt Garantovanej energetickej služby (GES) za 350-tisíc eur a investičný úver vo výške 100-tisíc eur.

Celková požadovaná suma za plaváreň tak predstavuje 950-tisíc eur. S touto ponukou predstúpil Petrovčik v utorok (20. 10.) na mestskom zastupiteľstve. Podľa primátora je suma, ktorú navrhuje Staré Mesto privysoká. „Príde mi zvláštne, aby sme medzi sebou obchodovali. Zdroje, ktoré na to máme vyčleniť sú na úrovni milión eur, čo je naozaj veľa,“ uviedol Polaček s tým, že sú to peniaze, ktoré odsypávajú z projektu na modernizáciu plavárne.

Ďalšie investície

Ak plaváreň prevezme mesto, po jej znovuotvorení bude podľa Polačeka potrebná okamžitá investícia. Ide o sumu takmer 300-tisíc eur, ktorú treba investovať do filtrácie vody. „Neurobíme ešte nič, plaváreň bude zatvorená a ude nás to stáť takmer 1,5 milióna eur. A Košičania nebudú vidieť žiaden výsledok,“ dodal primátor. Podľa neho mestská časť dnes nedokáže a nevie finančne ustáť prevádzkovanie plavárne, ani do nej investovať.

„Košice potrebujú poriadnu plaváreň, ktorá tu už dávno mala byť. Viac ako rok hovoríme o tom, že je potrebné ju spojiť s kúpaliskom Červená hviezda a zmodernizovať samotnú plaváreň, aby sme vybudovali moderný plavecký komplex,“ uviedol Polaček.

Na moderný športovo-relaxačný areál, ktorého projekt mesto predstavilo minulý rok, budú potrebné milióny eur. Jeho súčasťou má byť aj vonkajší zážitkový bazén s toboganmi v areáli plavárne.

Pod cenu

Poslanci nakoniec schválili pozmeňujúci návrh viceprimátora Marcela Gibódu (nezávislý) a kúpnu sumu 700-tisíc eur. Z toho 276-tisíc eur je cena za samotnú plaváreň, zvyšok sumy tvoria finančné záväzky.

Za tento návrh hlasovalo 17 z 31 prítomných poslancov. Zastupiteľstvo zároveň odsúhlasilo aj prevzatie zamestnancov plavárne do organizačnej štruktúry mesta Košice.

Proti návrhu bol iba poslanec a bývalý starosta Starého Mesta Ľubomír Grega (nezávislý). „Niečo, čo má hodnotu osem miliónov sa ide predať riadne pod cenu, je škoda, že sa to neurobilo zámenou za nejaký majetok mesta. Nerozumiem tiež, prečo mesto nemohlo zvýšiť dotáciu pre plaváreň, aby ju Staré Mesto ďalej prevádzkovalo. Viem, že sa nič iné robiť nedá, a ani nie je ochota k inému kompromisu,“ uviedol v diskusii s tým, že súhlasí, že plaváreň treba zachrániť.

Schválenú kúpnu cenu 700-tisíc eur, ako aj samotný predaj plavárne, musia ešte na miestnom zastupiteľstve schváliť poslanci Starého Mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM