Alexandra Kolínská Rôzne

Košickí vedci objavili pavúky, o ktorých sa u nás nevedelo: A teraz prišlo ďalšie prekvapenie!

Prírodovedci z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika najskôr objavili nový druh pavúkov, o ktorých výskyte na Slovensku sa predtým vôbec nevedelo, a teraz prišli na ďalšiu zaujímavú vec. To, čím sa živia, vyvolalo totiž opäť pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Košickí vedci objavili pavúky, o ktorých sa u nás nevedelo: A teraz prišlo ďalšie prekvapenie!
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte pred približne pätnástimi rokmi objavili pracovníci Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach v nesprístupnenej Ardovskej jaskyni drobné pavúkovce zo skupiny Palpigradi – šťúrovky. O ich výskyte na Slovensku sa dovtedy nevedelo. Nedávno zistili ďalšiu zaujímavú okolnosť a to, že sa v jaskyniach živia sinicami – pritom doteraz boli považované za dravé živočíchy.

Jedny z najstarších pavúkov na svete

„Šťúrovky žijú bežne v pôdach tropických lesov, v Európe sa vyskytuje 28 druhov, 80 percent z nich však výlučne iba v jaskyniach. V jaskyniach na našom území sa vyskytuje iba jediný druh Eukoenenia spelaea, ktorý je veľmi vzácny. Šťúrovky patria medzi najstarších zástupcov pavúkovcov, ktoré na Zemi jestvujú už približne 300 miliónov rokov. Mali sme veľké šťastie, že sme začali robiť výskum práve v Ardovskej jaskyni v blízkosti Domice, kde sa tieto živočíchy vyskytujú v hojnejšom počte v sedimente bohatom na organickú zložku,“ hovorí vedúci katedry zoológie Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach docent Ľubomír Kováč.

Jedálniček šťúroviek

Keďže tieto drobné, asi poldruha milimetrové živočíchy u nás bežne nežijú, snaží sa spoločne so svojimi spolupracovníkmi zistiť, čo ich výskyt limituje. Ardovská jaskyňa je zjavne niečím špecifická a vedci teraz skúmajú, čím. Výsledky ich bádania budú možno rovnako zaujímavé, ako zistenie, čím sa vlastne štúrovky v Ardovskej jaskyni živia.

„Predpokladalo sa, že šťúrovky sú dravé živočíchy, podobne ako väčšina ostatných pavúkovcov. No pri ich bližšom pozorovaní sme zistili, že ich ústne ústroje nie sú hryzavé, ale plnia skôr funkciu akýchsi hrebienkov, ktorými si zbierajú potravu z povrchu drobných čiastočiek sedimentu. Táto skutočnosť zaujala aj profesora Jaroslava Smrža z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, ktorý je špecialistom na analýzu tráviacieho traktu pôdnych živočíchov. Spoločne sme sa chceli dopátrať, čím sa živia, a výsledok bol prekvapivý. Pomocou jedného z najmodernejších konfokálnych mikroskopov, ktorý máme k dispozícii na Ústave biologických a ekologických vied, sa nám podarilo zistiť prítomnosť siníc v tráviacom trakte týchto pavúkovcov. Nie je samozrejme vylúčené, že šťúrovky kombinujú viaceré druhy potravy, ale prítomnosť siníc v ich tele je veľmi prekvapivá,“ poznamenáva docent Ľubomír Kováč.

Aký je dôvod ich výskytu?

Prítomnosti siníc v jedálničku štúroviek nedokázala dlho uveriť špecialistka na sinice a riasy z Biologického centra AV ČR v Českých Budějoviciach Alena Lukešová, pretože sinice patria medzi takzvané autotrofné organizmy, ktoré k svojej existencii potrebujú denné svetlo. Vysvetlením ich prítomnosti v jaskynných sedimentoch aj vo väčších vzdialenostiach od vchodu je ich splavovanie presakujúcimi alebo ponornými vodami z povrchu.

Maličké pavúky čaká DNA

„Jaskynné pavúkovce podľa všetkého vyhľadávajú sinice v pôdnom sedimente a živia sa nimi, pričom naše tvrdenie sa zakladá zatiaľ iba na anatomickom pozorovaní obsahu tráviaceho traktu. Chceme ho však ďalej podporiť analýzou DNA obsahu tráviaceho traktu, čo je ale zložitý proces. Na tomto výskume spolupracujeme s docemtom Petrom Pristašom z nášho ústavu, ktorý sa pomocou špeciálnych techník zameriava na analýzu DNA mikroorganizmov,“ dodáva docent Ľubomír Kováč.

Foto: Ľubomír Kováč a Peter Ľuptáčik

Zdroj: UPJŠ

Košickí prírodovedci objavili nový druh pavúkov!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM