Eva Mikulová Rôzne

Krajskí záchranári patria medzi elitu. Zvíťazili v medzinárodnej súťaži v Jeseníkoch

V poradí 23. ročník medzinárodnej súťaže posádok záchranných zdravotných služieb sa už tradične konal na konci mája v Jeseníkoch, v Českej republike.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí záchranári patria medzi elitu. Zvíťazili v medzinárodnej súťaži v Jeseníkoch
4
Galéria
Zdroj: Košická záchranka

Posádky Záchrannej služby Košice sa opäť nestratili a potvrdili svoje, už stabilné miesto medzi záchranárskou elitou. Súťaže sa zúčastnilo takmer 80 záchranárskych tímov z celého sveta.

Rôzne úlohy

V náročnej konkurencii posádok rýchlej zdravotníckej pomoci RZP jednoznačným spôsobom zvíťazila posádka v zložení: Michal Hudák, Lukáš Brož a Matej Andraščík, ktorí pracujú na staniciach Záchrannej služby Košice v regióne Poprad.

Súťažné posádky riešili odborné úlohy s tématikou urgentnej medicíny v denných aj nočných etapách a museli postupovať tak, ako v reálnom výjazde. Celkový počet týchto úloh bol 14.

„Záchranári si museli poradiť s udalosťou s hromadným postihnutím osôb pri nehode autobusu, ale aj s psychicky chorým mužom, ktorý vážne zranil svoju manželku a ohrozoval členov posádky ZZS. Taktiež museli ošetriť paraglaidistu, ktorý po páde z veľkej výšky utrpel závažné poranenia. V rámci súťažných úloh sa musieli taktiež vysporiadať s prácou operátora na operačnom stredisku ZZS a zvládnuť spracovanie tiesňových volaní na linku 155,“ informoval Marek Žifčák, manažér pre koordináciu zdravotníckeho vzdelávania a kontrolu zdravotnej dokumentácie.

V týchto situáciách sa posudzuje správne vyhodnotenie situácie, zvolenie správneho postupu, ošetrenie postihnutých, stanovenie diagnóz a určenie správneho smerovania do zdravotníckeho zariadenia.

Skoro všetky scenáre súťažných úloh majú základ v skutočných výjazdoch ZZS.

Košickí záchranári zvíťazili
4
Galéria
Zdroj: Košická záchranka
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM