Rôzne

Košickú geriatriu budú rekonštruovať. Vymenia aj postele

Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, čaká na grantové výzvy na predkladanie projektov financovaných z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Košickú geriatriu budú rekonštruovať. Vymenia aj postele
Zdroj: TASR

Vysokošpeciali­zovaný odborný ústav geriatrický (VOÚG) sv. Lukáša v Košiciach má prichystaný projekt na zníženie energetickej náročnosti budovy, čaká na grantové výzvy na predkladanie projektov financovaných z eurofondov. Najbližšie chce z vlastných zdrojov dokončiť výmenu lôžok. Pre TASR to povedal riaditeľ VOÚG Peter Pavlov.

VOÚG je špecializovaná nemocnica a nezisková organizácia, ktorej zriaďovateľom je aj Ministerstvo zdravotníctva SR aj Arcidiecézna charita Košice. „Keďže sme ‚mačkopes‘, nikdy sme sa nevedeli vmestiť do výzvy,“ uviedol.

Zateplia budovu

VOÚG má pripravený projekt na zateplenie celej budovy a opláštenie fasády. „Počíta sa aj so solárnymi panelmi na streche, aby sme ušetrili aj na ohrievaní vody, máme prepočítané, že 40 až 50 percent energií by sa ušetrilo, to by sme vedeli ďalej investovať, ale čakáme na správne výzvy,“ spresnil Pavlov s tým, že výmenu si žiadajú už aj niektoré plastové okná.

Priestory na Strojárenskej ulici kde VOÚG sídli, v minulosti slúžili ako ubytovňa vtedajšej Krajskej politickej školy. „Vtedy nebol zabezpečený bezbariérový prístup, každý balkón má taký prah, kde starí ľudia majú problém dostať sa, nevedia to využiť. S tým doteraz zápasíme, lebo niektoré veci nevieme zmeniť,“ pripomenul tiež, že za výhodu považuje izby so samostatným sociálnym zariadením.

Z vlastných zdrojov plánuje dokončiť výmenu lôžok. „Postele sa menia za elektricky ovládané, polohovateľné, antidekubitné. Teraz ideme kupovať desať a na jeseň, v zime alebo na jar budeme ďalších 20,“ podľa Pavlova by tak malo byť vymenených všetkých 150 lôžok, čo uľahčí prácu aj personálu.

VOÚG má štyri kategórie lôžok, a to geriatrické oddelenie, oddelenie dlhodobo chorých, hospic, zariadenie opatrovateľskej služby a dom ošetrovateľskej starostlivosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM