Webnoviny - Rôzne

Košický kraj chce pokračovať v racionalizácii siete škôl

Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje návrh zmien v sieti škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ako uviedla hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková, materiál bude predložený na rokovanie zastupiteľstva samosprávneho kraja vo februári a pokiaľ poslanci návrh schvália, zmeny by mali začať platiť od 1. septembra. Racionalizačné zmeny sa dotknú dvanástich stredných škôl a školských zariadení v kraji.

Pripravované zmeny sú súčasťou tretej etapy racionalizácie stredného školstva v Košickom samosprávnom kraji. Od roku 2006 v dvoch racionalizačných etapách znížil kraj počet škôl a školských zariadení z 92 na 76. Dotklo sa to predovšetkým odborných škôl, teraz sa racionalizácia dotýka aj gymnázií v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, ktorých je v kraji 21, pričom v samotných Košiciach je ich osem.

„Nerobíme to direktívne, ale od začiatku decembra diskutujeme o racionalizačných zámeroch s vedeniami dotknutých škôl a aj rodičmi. Na dokumente sa ešte stále pracuje a prebiehajú diskusie o navrhovaných zmenách vo všetkých dvanástich subjektoch v kraji, ktorých sa to týka,“ uviedla Bobríková. Dodala, že kraj je nútený robiť ďalšiu etapu racionalizácie z ekonomických dôvodov s cieľom znížiť prevádzkové náklady na školy a školské zariadenia a pre pokles počtu žiakov.

Bobríková informovala, že za posledné dva roky poklesol počet žiakov na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja o tritisíc. Školy s nízkym počtom žiakov sú závislé na zvýšení rozpočtu zriaďovateľom a tým brzdia rozvoj ostatných škôl. „Všetci dotknutí si však musia uvedomiť, že balík finančných prostriedkov je obmedzený,“ podčiarkla Bobríková. Zámer vyvolal emócie a spisovanie petícii rodičmi. Rodičia detí vyhlásili Petíciu za záchranu internátu Strednej odbornej školy na Grešákovej ulici v Košiciach s vyučovacím jazykom maďarským. Zrušenie internátu považujú za prvý krok likvidácie národného školstva. Deti z internátu majú mať k dispozícii internát na Medickej ulici. Iní rodičia z rady školy protestujú proti zámeru zlúčiť Gymnázium na Exnárovej ulici v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov, ktoré má špeciálne triedy pre nadaných študentov, s Gymnáziom na Alejovej ulici a chcú zachovať školu.

„Košický samosprávny kraj ostro protestuje proti tvrdeniam o začatí procesu likvidácie odborného vzdelávania v maďarskom jazyku, ktoré sa objavili v súvislosti s petíciou za záchranu internátu Strednej odbornej školy na Grešákovej ulici v Košiciach,“ zdôraznila Bobríková. Uviedla, že školský internát na Jedlíkovej ulici ako súčasť SOŠ – Szakközépiskola Grešákova 1, je situovaný na periférii mesta, ako najvzdialenejší stredoškolský internát. Žiaci ubytovaní v internáte na Jedlíkovej ulici spolu s príslušnými pedagogickými zamestnancami, by sa mali podľa návrhu presunúť do stredoškolského internátu na Medickej ulici, ktorý má dostatok voľných kapacít a je prakticky v širšom centre mesta. „Na tomto internáte je možné zabezpečiť, aby žiaci školy s vyučovacím jazykom maďarským mali svoj vlastný trakt,“ zdôraznila Bobríková V prípade Gymnázia Exnárova je navrhované vyradenie zo siete škôl a školských zariadení. Škola zaznamenáva dlhodobý sústavný pokles počtu žiakov. Žiaci a učitelia sa stanú súčasťou Gymnázia Alejová. Rada rodičov Gymnázia na Exnárovej, ako informovala predsedníčka rady Sylvia Soliarová, žiada o stretnutie s vedením kraja na pôde školy 12. januára, na ktorom chcú predložiť vlastný návrh.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM