Rôzne

Košický kraj má novinku pri rieke Bodrog: Poteší cyklistov aj vodákov, VIDEO

Oddychový bod pre cyklistov a vodákov pribudol na brehoch rieky Bodrog neďaleko zrekonštruovaného Rákociho kaštieľa v Borši v okrese Trebišov.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zázemie s miestom na táborenie a odpočinok podporil Košický samosprávny kraj (KSK) dotáciou viac ako 92-tisíc eur, informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Vynovený kaštieľ

Projekt s názvom Vodný a cyklistický oddychový bod pri kaštieli v Borši v pondelok predstavili verejnosti. Do budúcna sa ráta aj s prepojením tohto bodu na už existujúce cyklotrasy. Spojiť by sa tak mohli Dolnozemplínska cyklomagistrála s maďarskou trasou Sátoraljaújhely – Sárospatak.

Borša s kaštieľom Františka II. Rákociho sa stala lákadlom pre domácich aj zahraničných návštevníkov a taktiež dejiskom rôznych podujatí.

„Pre turistov, ktorí chcú vidieť rodisko známeho národného hrdinu, je tu krásny vynovený kaštieľ. Pre športovcov tu však doteraz chýbalo vhodné zázemie. To sme sa rozhodli zmeniť, aby sme vodákov aj cyklistov motivovali zavítať do Borše a do nášho kaštieľa či už po vode, alebo po cyklotrasách. Veríme, že práve týmto rozprúdime prílev návštevníkov, ktorí si budú vychutnávať málo objavený kút našej krajiny,“ uviedol autor projektu László Diószegi z neziskovej organizácie II. Rákóczi Ferenc.

Plavidlá i táborisko

Predsedu KSK Rastislava Trnku teší aktivita nadšencov aj spolupráca so samosprávami obcí po oboch stranách hranice. „Práve v tejto časti nášho kraja nás s našimi južnými susedmi spája nielen história okolo vodcu posledných protihabsburských povstaní Františka II. Rákociho, ale napríklad aj tokajské vinohrady,“ uviedol.

Investícia, ktorá do projektu putovala z krajského dotačného programu Terra Incognita, bude podľa neho už túto sezónu viditeľná a fyzicky dostupná.

„Vo výsledku sa návštevníci môžu tešiť na smart oddychový bod pre cyklistov a vodných turistov na malých plavidlách, ktorý im bude poskytovať vyčlenený a udržiavaný priestor pre táborisko priamo pri rieke Bodrog s kapacitou 20 stanov, vodný blok s toaletami a sprchami zvlášť pre mužov a zvlášť pre ženy s kapacitou 40 osôb, zriadenú požičovňu kanoe a kajakov a samoobslužný servisný bod pre cyklistov na dolnozemplínskych cyklotrasách,“ priblížil.

Podľa výkonnej riaditeľky Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej sa ekoturizmus a v rámci neho cykloturistika, splavovanie riek, rafting či kempovanie stáva trvalo silnejúcim trendom v cestovnom ruchu.

„Je preto nevyhnutné poskytovať priestor a možnosti aj tým, ktorí za ekoturistickými aktivitami do nášho kraja prídu,“ konštatovala.

Borša - Turistická novinka poskytne zázemie cyklistom aj vodákom
9
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM