Lenka Fedorová Správy

Košický kraj sa pochválil: Sme prvým regiónom, ktorý možných migrantov rieši systematicky

Problematikou migrácie sa začal zaoberať aj Košický samosprávny kraj. Ako navrhuje riešiť možné problémy?

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj sa pochválil: Sme prvým regiónom, ktorý možných migrantov rieši systematicky
Zdroj: TASR

Zástupcovia Košického samosprávneho kraja (KSK), Slovenskej katolíckej charity, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Košice a Inšpektorátu práce Košice podpísali 1.marca 2016 Dohodu o spolupráci pri napĺňaní cieľov Cestovnej mapy riadenej migrácie v Košickom kraji. Uvedenú koncepciu pre integráciu migrantov schválilo v lete minulého roka košické krajské zastupiteľstvo.

Spolupráca by bola užitočná pre všetkých

„Cieľom účastníkov dohody je konať tak, aby ich vzájomná spolupráca pomáhala pri integrácii cudzincov a vytvárala sociálnu súdržnosť medzi rôznymi komunitami a majoritnou spoločnosťou,“ informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Spolupráca by bola užitočná pre všetkých obyvateľov kraja, pretože subjekty by sa vďaka nej v rámci svojich zákonných právomocí mali podieľať na projektoch a zámeroch iniciovaných v cestovnej mape riadenej migrácie a posilňovať účinnosť vykonávaných opatrení.

Košický kraj je prvý, ktorý problematiku migrácie rieši systematicky

Jej hlavnými cieľmi sú aktivity, ktoré smerujú k riešeniu problémov v oblasti bývania, kultúrnej a spoločenskej integrácie, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, zamestnanosti, sociálnej ochrany, ochrany rodiny a občianstva SR. Očakáva sa budovanie aj ďalších partnerstiev medzi aktérmi v oblasti migrácie a integrácie, aby spoločne hľadali riešenia na problémy.

KSK deklaruje, že je prvou regionálnou samosprávou, ktorá sa problematikou migrácie začala zaoberať systematicky.

Účastníci dohody budú hľadať možnosti, ako financovať aktivity prostredníctvom fondov Európskej únie alebo iných fondov a finančných zdrojov. Spoločne budú vypracovávať aj realizovať jednotlivé projekty, ale aj strategické materiály a akčné plány, ktoré sa týkajú dôsledkov migrácie na území kraja.

Vlna migrantov nám nehrozí, problém je však potrebné riešiť preventívne

Medzi hlavné problémy migrantov na Slovensku patrí napríklad skutočnosť, že všeobecne záväzné nariadenia (VZN) väčšiny miest a obcí neumožňujú cudzincom získať sociálne, resp. nájomné bývanie. Koncepcia preto navrhuje iniciovať rokovania so zástupcami miestnych samospráv v otázke zmeny týchto VZN.

„Touto témou sa musíme zaoberať aj s ohľadom na vývoj v Európe, hoci vlna migrantov Košickému kraju zatiaľ nehrozí. Vychádzali sme z filozofie, že sme hraničný kraj a potrebujeme robiť opatrenia nielen na schengenskej hranici, ale všeobecne voči migrantom,“ povedal pri podpise dohody predseda KSK Zdenko Trebuľa a ďalej dodal: „V spoločnosti rastie napätie a práve naša spolupráca by mala viesť k tomu, že dokážeme viesť štruktúrovaný dialóg, v ktorom sa nebudeme navzájom napádať, ale hľadať riešenia.“

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM