Lenka Fedorová Samospráva

Košický kraj si chce požičať peniaze aj na opravu ciest: Týka sa to aj našich okresov

Nízke úrokové sadzby lákajú k pôžičke väčšieho obnosu peňazí. Urobiť tak chce aj Košický samosprávny kraj, ktorý tak peniaze využije nielen na opravu cestných komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj si chce požičať peniaze aj na opravu ciest: Týka sa to aj našich okresov
Zdroj: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje na financovanie infraštruktúry so zameraním na opravy ciest použiť úver od Európskej investičnej banky (EIB) v celkovej výške 30 miliónov eur. O úvere budú rozhodovať na budúci týždeň v pondelok 27. júna poslanci krajského zastupiteľstva.

Okrem ciest aj nové mechanizmy pre opravu

Na opravy ciest tretej a druhej triedy v celkovej dĺžke 60 kilometrov spolu s nákupom mechanizmov na údržbu by malo ísť 16,8 milióna eur. Ďalšie financie by mali ísť na projekty v oblasti školstva, športu, kultúry a sociálnych vecí.

Plánovaná rekonštrukcia sa týka vybraných úsekov ciest, ktoré sa nedostali do projektov s podporou eurofondov alebo iných zdrojov. Ide najmä o cesty III. triedy, najmä v okresoch Košice okolie, Spišská Nová Ves a Gelnica, ale aj Rožňava, Michalovce, Sobrance a Trebišov.

Výška investície na tento účel je zhruba 10,9 milióna eur. Okrem toho za 5,8 milióna eur chce samospráva nakúpiť nové mechanizmy pre krajskú správu ciest.

Cieľom je využiť nízke úroky

Napriek zvýšeniu zadĺženosti kraja chce jeho predseda Zdenko Trebuľa využiť výhodné úrokové sadzby európskej banky.
„Ak by sme v tomto období nevyužili túto skutočnosť, išli by sme sami proti sebe, pretože ten investičný dlh nám začne narastať a v konečnom dôsledku v priebehu možno roka – dvoch bude tá oprava ciest stáť úplne iné peniaze,“ povedal na aprílovom zasadnutí krajského zastupiteľstva.

Kraj taktiež plánuje investovať aj do atletickej haly pre košické Športové gymnázium, novej telocvične na gymnáziu v Trebišove a na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Spišskej Novej Vsi, znižovania energetickej náročnosti domovov sociálnych služieb v kraji, projektu Poradenského domu v Košiciach či rozšírenia depozitára Východoslovenského múzea v Košiciach – Šaci.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM