Eva Mikulová Správy

Košický maratón je jedničkou na Slovensku. Aké má usmiestnenie v rámci Európy a sveta?

Medzinárodný maratón mieru je jediným maratónom zo Slovenska v rebríčku IAAF a aj počtom účastníkov výrazne dominuje na slovenskej maratónskej scéne.

Ilustračný obrázok k článku Košický maratón je jedničkou na Slovensku. Aké má usmiestnenie v rámci Európy a sveta?
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Vysoké hodnotenie posledných ročníkov MMM z pohľadu jeho organizačného zabezpečenia i dosiahnutých športových výsledkov bolo kritérium na striebornú známku kvality IAAF (Medzinárodná asociácia atletických federácií) a 5 hviezdičkového certifikátu European Athletics.

Malý, ale úspešný

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach je najstarším európskym maratónom a tento rok sa už bude behať 96-krát. Za rok 2018 sa dostal pred mnohé „Gold“ maratóny na 11. miesto v Európe a 23. miesto na svete.

Košice sú so svojimi 240 000 obyvateľmi výrazne najmenším mestom medzi najlepšou svetovou tridsiatkou. V priemere majú tieto mestá totiž 6,3 milióna obyvateľov .

MMM je jediným maratónom zo Slovenska v rebríčku IAAF a aj počtom účastníkov výrazne dominuje na slovenskej maratónskej scéne. A práve počty účastníkov naplnili 2. septembra plánované limity pre rok 2019.

Počet zúčastnených krajín je tiež rekordný. Zatiaľ ich je na štartovej listine 61, z toho 27 mimo európskych. Spolu je zaregistrovaných 14 154 účastníkov, z toho 2 168 chce zabehnúť celú maratónsku trať.

Športovci sa do Košíc budú môcť dopraviť špeciálnym maratónskym vlakom v sobotu 5. októbra. Maratón sa bude konať už tradične prvú októbrovú nedeľu, čiže 6. októbra 2019.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM