Marcel Páleš Správy

Košický Maratón mieru a Bielej noci už čoskoro: Podujatie presiahne športový rozmer

Medzinárodný maratón mieru (MMM) a podujatie Biela noc/ Nuit Blanche už niekoľko rokov v Košiciach patria nerozlučne k sebe. Úvodom októbra opäť zaktivizuje kultúrny a spoločenský život východného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Košický Maratón mieru a Bielej noci už čoskoro: Podujatie presiahne športový rozmer
Zdroj: TASR

Už o necelý mesiac v sobotu 5. októbra sa v metropole východného Slovenska uskutoční 4. ročník tohto najrozsiahlejšieho a najnavštevova­nejšieho projektu súčasného umenia na Slovensku a v nedeľu 6. októbra zas 90. ročník najstaršieho maratónu v Európe.

Fotovýstava, hudobný maratón či Pasta Party

Ako dnes pred novinármi povedal Branislav Koniar z organizačného tímu MMM, toto podujatie už prekročilo svoj športový rozmer a stáva sa neodmysliteľnou súčasťou aj spoločenského a kultúrneho vyžitia. „Pripravili sme napríklad výstavu 90 rokov maratónu vo fotografii, súťaž pre amatérskych fotografov Cvakni si maratón, ale aj tradičný Hudobný maratón, či Pasta Party,“ informoval Koniar.

Desaťtisícová návštevnosť, ktorú zaznamenali predchádzajúce ročníky Bielej noci v Košiciach zas ukázala, že vizuálne umenie si v nočnom meste našlo svojich priaznivcov. Pripraviť ju umožňoval štedrý grantový systém – rozpočet na Bielu noc sa ročne pohyboval okolo 60 000 €. Éra Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry však v decembri končí. Od roku 2014 už bude iba na samotnom meste, jeho obyvateľoch a schopnostiach organizátorov, či a ktoré z naštartovaných projektov dokážu v Košiciach udržať.

Zotrvá maratón Bielej noci aj do budúcnosti?

„Som presvedčená, že Košice a Košičania o Bielu noc neprídu. Neskrývam ale, že sme vo veľkej neistote. Preto už teraz, hoci stojíme na prahu, dúfam, opäť úspešného ročníka, myslíme na budúcnosť. Pripravujeme vznik občianskeho združenia s rovnomenným názvom, ktoré by na seba prevzalo celú organizáciu Bielej noci, vrátane financovania,“ informovala kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Začala už s oslovovaním sponzorov a hľadá sponzorov, ktorí by sa podujali na neľahkú úlohu, na Slovensku zatiaľ neobvyklú, podporovať umenie.„Neviem či na Slovensku, ale určite v Košiciach sa dosiaľ na žiadne kultúrne podujatie verejná zbierka nerobila. Myslím si, že Biela noc je v mnohom výnimočná a prirástla ku Košiciam a Košičanom a myslím si, že tento projekt, by mal šancu práve touto cestou ísť ďalej,“ dodala.

Prvou príležitosťou, ako už ten rok finančne podporiť existenciu Bielej noci, bude možnosťou za dobrovoľnú sumu si kúpiť a pripnúť svietiacu bodku. Návštevníci tak vytvoria nielen zaujímavý prúd svietiacich ľudí v nočnom meste, ale budú aj zhmotnením dôvery, spolupatričnosť a ochoty podporovať kultúru.

Obsadenie podujatia prekročí európsky kontinent

Podľa výkonnej riaditeľky tímu Košice – Turizmus Ivety Niňajovej sa Biela noc a MMM už stali významnou súčasťou mimoriadneho víkendu v Košiciach, v ktorom sa dopĺňa športová tradícia so súčasným umením. „Prvá októbrová sobota a nedeľa v Košiciach sú veľkým turistickým lákadlom a prinášajú tisícky návštevníkov. Plnia sa hotely, reštauračné zariadenia a mesto sa etabluje ako dôležitý bod na mape športového i kultúrneho turizmu. Udržať toto spojenie preto patrí medzi naše priority,“ zdôraznila Niňajová.

Biela noc/Nuit Blanche 2013 v Košiciach umeleckým obsadením po prvýkrát prekročí európsky kontinent. Medzi autormi štyridstiatky inštalácií budú umelci z Anglicka, Česka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska, ale aj Japonska a Austrálie. Výsadné miesto so šiestimi zúčastnenými má Francúzsko, ako slovenská dvojička projektu EHMK.

Trasa s umeleckými inštaláciami sa tento rok zúžila a diela budú sústredené okolo Tabačky, na Hlavnej ulici, v Kasárňach/Kul­turparku a po ročnej pauze aj v Mestskom parku. Ako Pacáková prezradila, návštevníci sa môžu okrem iného tešiť na obľúbený mapping, tentokrát na Štátnom divadle. Za poctu považuje fakt, že už tretí krát do Košíc pricestuje francúzska umelkyňa Elise Morin, známa vlaňajšou vodnou inštaláciou Water Carrier na Mlynskom náhone a krehkým Cumulusom v Dóme sv. Alžbety.

Veľdielo vytvorené aj za pomoci laikov

Objaví sa aj takzvané participačné dielo, ktoré spolu s umelcom vytvárajú laici. Pripravuje ho umelkyňa pôsobiaca vo Francúzsku a v Japonsku, ktorá si hovorí Mademoiselle Maurice. Jej inštalácia je ovplyvnená práve japonskou kultúrou a na stene Katovho domu Miklušovej väznice umiestni inštaláciu vytvorenú pomocou starého japonského umenia skladania papiera – origami.

Na výrobe vyše 5000 potrebných skladačiek sa budú podieľať klienti z domovov sociálnej starostlivosti a študenti škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Bokom však neostanú ani návštevníci Bielej noci a v sobotu 5. októbra sa počas prehliadky budú môcť zapojiť a dielo dotvoriť vlastnoručne vyrobeným origami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM