Správy

Košický minerálny prameň v prevádzke: Koľko stála rekonštrukcia Aničky?

Minerálny prameň Anička je v Košiciach opäť prístupný pre verejnosť. Od 12. septembra sa vylúčil z prevádzky kvôli plánovanej rekonštrukcii.

Ilustračný obrázok k článku Košický minerálny prameň v prevádzke: Koľko stála rekonštrukcia Aničky?
Zdroj: TASR

Ako uviedla prevádzková námestníčka Správy mestskej zelene, Marta Popríková, rekonštrukcia bola nevyhnutná, pretože naposledy sa odberné miesto opravovalo pred 20 rokmi.

„V zlom stave bola už nosná konštrukcia, ktorá niesla kamenné obklady. V nevyhovujúcom stave bol aj prívod vody, elektroinštalácia,“ povedala. Podľa námestníčky bol tento stav spôsobený agresívnym pôsobením minerálnej vody. Celkový rozpočet na rekonštrukciu odberného miesta minerálnej vody bol 32 723 eur.

„Minerálny prameň Anička, ľudovo nazývaný aj Gajdovka, je najväčším turistickým lákadlom tohto rekreačného areálu. Rozhodli sme sa ho po dlhých rokoch komplexne zrekonštruovať, aby slúžil Košičanom i návštevníkom, pretože jeho voda má vďaka svojej mineralizácii pozitívny vplyv na trávenie a zdravie. Verím, že Košičania ocenia vynovenú tvár Gajdovky,“ povedal primátor mesta Košice, Richard Raši.

Voda z Aničky je medzi Košičanmi veľmi obľúbená. Podľa lekárov pomáha pri najmä pri tráviacich problémoch. Archívne záznamy spomínajú výskyt minerálnych prameňov v tejto oblasti už v 14. storočí. Až v roku 1863 bol objavený prameň pri ceste do Ťahanoviec v severnej časti intravilánu mesta Košice. Po prvej svetovej vojne tu boli zriadené kúpele. Neskôr sa táto minerálna voda, zvaná vajcovka, používala aj na pitné účely.

Postupom času bol z hygienických dôvodov zdroj minerálnej vody zlikvidovaný. S využitím sa opäť začalo v roku 1980 zriadením vŕtanej studne hlbokej 13 metrov, no aj tento zdroj zlikvidovali pre problémy s hygienou. V roku 1995 vybudovali nový vrtný zdroj minerálnej vody, a to vrtom hlbokým 30 metrov. Ten slúži svojmu účelu doteraz.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM