Samospráva

Košický samosprávny kraj čelil ÚTOKU HEKEROV! Elektronické služby úradu sú dočasne nefunkčné

Úrad Košického samosprávneho kraja zaznamenal vo svojom počítačovom systéme nezvyčajné aktivity. Tie boli vyhodnotené ako kybernetický bezpečnostný incident.

Ilustračný obrázok k článku Košický samosprávny kraj čelil ÚTOKU HEKEROV! Elektronické služby úradu sú dočasne nefunkčné
Zdroj: TASR/František Iván , Unsplash.com

Elektronické služby Úradu KSK sú preto dočasne nefunkčné. Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Rovnako ako pri kybernetickom útoku z októbra 2021 malo aj tentoraz ísť o tzv. ransomvér, teda druh škodlivého programu, ktorý dokáže uzamknúť zariadenie a zašifrovať jeho obsah.

Zavedené opatrenia

„Aby sme predišli dosahom na dáta Úradu KSK, dostupnosť IKT systémov bola riadeným spôsobom obmedzená. Z preventívnych dôvodov boli systémy vypnuté tak, aby nedošlo k úniku dát či k ich poškodeniu, a vykonané boli ďalšie operatívne opatrenia na ochranu citlivých informácií,“ uviedla Terezková.

Úrad KSK má podľa nej zavedené opatrenia na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti, vzhľadom na modernejší systém záloh by mala byť aj obnova systémov rýchlejšia a plynulejšia. „V súčasnosti pracujeme na bezpečnom a postupnom spustení systémov. Občanom sa ospravedlňujeme za dočasný výpadok našich elektronických služieb,“ doplnila.

Útok analyzujú

KSK nahlásil tento bezpečnostný incident Vládnej jednotke pre riešenie počítačových incidentov (CSIRT) a Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ). V súčasnosti prebieha jeho analýza a vyhodnocovanie a takisto sa zaisťujú všetky digitálne stopy, ktoré môžu súvisieť s incidentom.

„Úrad KSK má zabezpečenú kybernetickú ochranu elektronických sietí a po poslednom hekerskom útoku prebehol aj audit kybernetickej bezpečnosti. Nevyhnutné služby Úradu KSK sú aktuálne realizované vďaka záložnému systému,“ konštatovala hovorkyňa.

Prístupy z vonkajšieho prostredia, ako aj elektronický systém sú zatiaľ vypnuté. Obmedzenie sa podľa KSK čiastočne týka aj jeho organizácií, avšak iba v tých systémoch, v ktorých sú napojené na úrad.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM