Webnoviny - Rôzne

Košický Sever platil kultúru na úkor čistoty

Košická mestská časť Sever minula v roku 2010 viac finančných prostriedkov na kultúrne podujatia ako na čistenie chodníkov či kosenie trávnikov.

V súvislosti s tým, že úrad Severu nemá na výplaty, je hospodárenie mestskej časti podľa prednostu Jaroslava Polačeka veľmi nešťastné a neštandardné.

„Na kultúrne podujatia a rôzne kultúrne aktivity minul úrad 25 tisíc eur, ale na kosenie 12 tisíc eur. Na miestne komunikácie to bolo 11 tisíc eur. Podobný návrh rozpočtu sme našli aj na rok 2011,“ uviedol prednosta Polaček. Zároveň oznámil, že miestnemu zastupiteľstvu predloží jeho úrad nový rozpočet, kde si kultúra nájde svoje miesto, ale priority budú na rozdiel od predchádzajúcich rokov iné.

Ako uviedol Polaček, mestská časť Sever je z veľkých mestských častí Košíc jediná, ktorá nepoužíva elektronické hlasovacie zariadenie pri rokovaní zastupiteľstva a tak sa verejnosť nemôže dozvedieť, ktorý poslanec za ten-ktorý návrh hlasoval. „Dnes sa zo zápisníc predošlého zastupiteľstva nedozvieme, kto a ako hlasoval, ale iba to, či návrh prešiel alebo nie. Prekvapivé čísla sú napríklad v aktivitách pre seniorov, kde mestská časť platila nemalé honoráre spevákom a moderátorom,“ tvrdí prednosta Polaček. Doložil, že je dosť možné, že poslanci ani nevedeli, za čo zdvihli ruky. Čítajte aj: Trenčín nemá peniaze na výplaty zamestnancov Nemajú na výplaty Ak neprídu na účet mestskej časti Sever peniaze z košického magistrátu začiatkom januára, nebudú peniaze na výplaty pre zamestnancov. Ako informoval vedúci kancelárie starostu Severu Marcel Gibóda, mestská časť má na bežnom účte 23 tisíc eur a na výplaty potrebuje 87 tisíc eur. „Budeme musieť vyčerpať rezervný fond a nájsť peniaze aj niekde inde. Z magistrátu nám majú prísť peniaze na účet až koncom januára. Okrem výplat musíme zaplatiť aj zálohové platby za energie a samotný chod úradu,“ komentoval nelichotivý stav na úrade nový starosta Marián Gaj. V súčasnosti sa starosta Gaj, ktorý prevzal úrad po Andrei Takáčovej, oboznamuje so stavom úradu a vykonáva si vlastný audit.

Podľa Gibódu je už teraz jasné, že v priebehu roka príde k zoštíhleniu úradu zmenou organizačnej štruktúry, ktorú chce starosta navrhnúť už na prvom zastupiteľstve. „Budeme musieť zvýšiť efektivitu úradu. Niektoré funkcie budeme kumulovať,“ uviedol Gaj. V rámci efektivity a šetrenia odmieta akékoľvek špekulácie o jeho plate. „Budem poberať iba základný plat okolo 1 950 eur. Môj prednosta je zamestnaný len na polovičný úväzok." Starosta Gaj chce na rokovaní miestneho zastupiteľstva navrhnúť zníženie odmien poslancom a hovorí, že nepodpíše žiadne uznesenie, ktoré by viedlo k míňaniu peňazí mestskej časti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM