Krimi

Košický súd pojednával kauzu osekania komunistických symbolov z pamätníka

Na Okresnom súde Košice I sa vo štvrtok konalo hlavné pojednávanie v kauze osekania komunistických symbolov z pamätníka padlých sovietskych vojakov z druhej svetovej vojny na košickom Námestí osloboditeľov.

Ilustračný obrázok k článku Košický súd pojednával kauzu osekania komunistických symbolov z pamätníka
Zdroj: TASR

Z trestného činu výtržníctva je obžalovaný košický výtvarník Peter K. Podľa prokuratúry sa mal dopustiť hanobenia kultúrnej pamiatky v noci na 21. augusta 2016, čiže na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy z roku 1968.

Obžalovaný spáchanie činu odmieta a na pojednávaní vyhlásil, že je nevinný. Obžaloba vychádza z výpovede jedného svedka, ktorý pred súdom vo štvrtok potvrdil, že pri prechádzaní okolo pamätníka v inkriminovaný čas videl, ako obvinený osekával symboly prekríženého kosáka a kladiva. Čin vtedy v noci telefonicky nahlásil na mestskú políciu a šiel domov. Na jeho podnet vyslaní policajti našli a legitimovali pri pamätníku obvineného výtvarníka, ktorý sa tam prechádzal a fajčil.

Na súde sa púšťal záznam z príslušnej bezpečnostnej kamery. V čase, keď malo dôjsť k skutku, bola však otočená iným smerom. Následne zachytila obžalovaného a ďalšie osoby pri pamätníku, avšak bez toho, aby porušovali zákon.

V prospech obžalovaného na súde svedčil jeho známy – košický aktivista a výtvarník Ľuboš L., ktorý výpoveď v prípravnom konaní odmietol a ktorý bol v minulosti obvinený za podobný čin. Vo štvrtok uviedol, že v inkriminovanom čase krátko pred polnocou pri pamätníku bol a nikoho osekávať symboly nevidel.

Podľa obžaloby mal Peter K. odstrániť z pamiatkovo chráneného pamätníka štyri prekrížené symboly kosáka a kladiva. Týmto činom mala vzniknúť Správe mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach škoda za zhruba 60 eur. K odtrhnutiu preglejkových replík pôvodných symbolov došlo na pamätníku v minulosti už viackrát.

Obhajca obžalovaného Daniel Lipšic argumentuje okrem iného stanoviskom košického krajského pamiatkového úradu (KPÚ), podľa ktorého dodatočne osádzané kosáky a kladivá z preglejky nie sú súčasťou pamiatkovej hodnoty pamiatky, pričom tie pôvodné kovové sa nezachovali.

„Správa mestskej zelene Košice ich tam dala v princípe svojvoľne. Ak nie sú tieto preglejkové náhrady pamiatkovo chránené, tak absentuje zákonný znak trestného činu výtržníctva,“ povedal Lipšic novinárom. Poukázal aj na platný právny stav na Slovensku, ktorý propagáciu totalitných ideológií a ich symboliky zakazuje – rovnako fašistickej, nacistickej aj komunistickej.

Pojednávanie bude pokračovať v marci. Na podnet obhajoby má vypovedať riaditeľka KPÚ v Košiciach. Obhajoba má ďalej zabezpečiť správu hydrometeorolo­gického ústavu o poveternostných podmienkach v čase žalovaného skutku s cieľom posúdiť, či svedok obžaloby mohol v danom čase rozpoznať páchateľa na vzdialenosť zhruba desať metrov.

Obžalovaný výtvarník považuje celú vec za absurdnú. „Stále trvám aj na tom, že tie symboly tam nemajú čo robiť, pretože kosák a kladivo sú symboly totalitnej ideológie, čiže policajti by mali trestať toho, kto ich tam lepí,“ povedal novinárom.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM