Správy

Kosit pokračuje v dezinfekcii ďalších nádob na odpad a kropí cesty

Spoločnosť Kosit od začiatku marca čistí a dezinfikuje v Košiciach 1100-litrové nádoby na odpad, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) i povrch komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Kosit pokračuje v dezinfekcii ďalších nádob na odpad a kropí cesty
Zdroj: TASR

Dezinfekciou na základe pokynov primátora Jaroslava Polačeka postupne prešli všetky mestské časti. Za firmu o tom informovala Slavomíra Brzová s tým, že v týchto dňoch začínajú s čistením a dezinfekciou 120-litrových odpadových nádob.

Čistia aj zastávky MHD

„Všetky 1100-litrové nádoby na komunálny odpad na území mesta boli počas uplynulých týždňov vyčistené a ošetrené dezinfekčným prostriedkom,“ uviedol riaditeľ divízie služieb spoločnosti Michal Hrabovský s tým, že čistotu kontajnerov zabezpečujú vysokotlakové trysky, ktoré sú pri umývaní vnorené do vnútra odpadovej nádoby a tá je umytá a vydezinfikovaná v celom jej vnútornom i vonkajšom objeme.

„Vďaka svojej kapacite je mobilná umývačka bez nutnosti doplnenia vody schopná ošetriť až 300 kontajnerov. Doteraz touto metódou podnik vyčistil takmer 4000 kontajnerov najmä v lokalitách komplexnej bytovej zástavby,“ spresnil.

Čo sa týka kontinuálneho čistenia sklenených stien, lavičiek a blízkeho okolia zastávok MHD, vykonávajú ho zariadením, ktoré produkuje paru. „Táto technológia je priateľská k životnému prostrediu. Je bez zápachu a je možné ju použiť aj v interiéri, napríklad pri čistení spoločných priestorov bytových domov,“ dodal Hrabovský. Podľa jeho slov za necelý mesiac takto vyčistili 141 zastávok MHD.

V uliciach Košíc zároveň v rámci opatrení na zamedzenenie šírenia nového koronavírusu dezinfikujú povrchy komunikácií kropiacim vozidlom.

Spoločnosť túto metódu využíva v rizikovejších lokalitách v okolí zdravotníckych zariadení a v lokalitách s vyššou frekvenciou pohybu obyvateľstva, ako je napríklad širšie historické centrum. Podľa Brzovej bolo doteraz takto ošetrených 88 kilometrov mestských komunikácií.

„V spolupráci s magistrátom denne koordinujeme postup čistenia a dezinfekcie a hľadáme ďalšie možnosti zapojenia našej techniky,“ dodal generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM