Iné športy Šport

Kouč vzpieračov Gribanin: Pod jeho rukami rastú budúci šampióni!

V Košiciach trénuje mladých talentovaných vzpieračov a jeho zverenci dosahujú bravúrne úspechy. Kto je Štefan Gribanin a za čo mu vďačíme?

Ilustračný obrázok k článku Kouč vzpieračov Gribanin: Pod jeho rukami rastú budúci šampióni!
Zdroj: Vzpieranie Košice

Košický mestský klub vzpierania má v súčasnosti 28 pretekárov. Väčšinu z nich trénuje Štefan Gribanin. Na súťažiach si vybojovali už množstvo medailí a nielen Košiciam, ale aj Slovensku robia za hranicami dobré meno. Kouč Gribanin prezradil v rozhovore viac.

V Košiciach trénujete viaceré mladé talenty. Aká je vaša vzpieračská minulosť?

So vzpieraním som začal príchodom do Košíc na Športové gymnázium. V Mestskom klube vzpierania a silových športov Košice som mal šťastie na vynikajúcich trénerov, pánov Štefana Korpu a Jaroslava Cigáneka, ktorí ma naučili takmer všetko, či už ako pretekára, ale aj ako trénera.

V súčasnosti ešte aj ja občas pretekám, ale ambície mám už samozrejme viac trénerské ako súťažné.

Odchovancom vášho klubu je aj najlepší slovenský vzpierač Matej Kováč. Je pre vašich zverencov jeho úspech motiváciou?

Nielen Kováč, ale aj Tatarčík, Tkáč, či Samko, ktorí sú tiež odchovancami košického vzpierania a dnes tvoria základ seniorskej reprezentácie na Slovensku. Síce sú už členmi profesionálneho športového klubu Dukla Banská Bystrica, ale veľmi často trénujú u nás a tak sa môžu mladí učiť od profíkov.

Najmä Kováč a Tatarčík sú zaujímaví tým, že trénujú od detstva a dnes sú to bezmála dvojmetroví chlapi, ktorí nosia medaile z vrcholových Európskych, či svetových podujatí.

Mladí vzpierači si zo súťaží nosia množstvo medailí.
Mladí vzpierači si zo súťaží nosia množstvo medailí. / Zdroj: Vzpieranie Košice

Vzpieranie je u mladých ľudí menej tradičný šport. Je oň v Košiciach veľký záujem?

V Košiciach je o vzpieranie záujem, ale bohužiaľ viac u dospelých ako u detí. Ľudia žiaľ nemajú predstavu o našej práci s mládežou. Skutočnosť je taká, že dieťa sa zo začiatku učí techniku cvikov s jednoduchými pomôckami a až po zvládnutí pohybu prejde na ľahšie činky. Tým pádom sa dieťaťu spevňuje pohybový aparát a vytvára si základ zdravého tela do budúcnosti.

Momentálne nám končí sezóna a snažíme sa pritiahnuť ďalšiu mládež ku vzpieraniu, preto chystáme nové propagačné akcie.

Každé dieťa si môže prísť vyskúšať vzpieranie vždy v pondelok, stredu a piatok od 15:00 vo vzpieračskej telocvični na Juhoslovanskej 2 na Ťahanovciach.

Trénovať vzpieranie musí byť veľmi náročné. Čo obsahuje bežný tréning?

Záleží od toho, v ktorej časti sezóny vzpierač je a samozrejme aj od veku vzpierača. U dieťaťa musí byť tréning postavený hravejšou formou, aby ho to neprestalo baviť. Okrem nácviku techniky robia rôzne skoky, hody medicinbalmi, kde medzi sebou aj na tréningu súťažia. Samozrejme sa snažíme deti motivovať aj na správnu životosprávu mimo tréningov.

Vaši zverenci sú veľmi úspešní a na svojom konte majú veľa úspechov. Čo všetko stojí za výbornými výsledkami?

To, keď sa skĺbi talent a odhodlanie jednotlivých pretekárov. Potom ich už stačí len správne nasmerovať. Najhoršie je, keď vidíte veľký talent, ale nevidíte potrebnú motiváciu. Zase vďačnejšie sa pozerá na deti, ktoré možno nemajú extrémne veľký geneticky potenciál, ale chcú a snažia sa. Nakoniec to niekedy svojou vôľou dotiahnu ďalej ako talentovanejši­e deti.

Pomaly sa vám končí vzpieračská sezóna. Ako by ste ju zhodnotili?

Keď si to celé zhrniem, tak môžem byť spokojný. Okrem viacerých majstrov Slovenska a medailistov z majstrovstiev Slovenska sa niektorí naši borci umiestnili, či vyhrali aj na medzinárodných súťažiach.

Najúspešnejším pretekárom Košíc je ešte len 16-ročná Nikola Seničová, ktorá je už teraz najlepšou vzpieračkou na Slovensku vôbec.

Do juniorskej reprezentácie sa tento rok prepracoval aj Filip Jeník a má za sebou tiež výbornú sezónu. Veľký potenciál prejavuje aj viacero mladších pretekárov, či už Kopka, Beregszászi alebo Konečná. Takže ciele na ďalší rok už máme určené.

Tím košických vzpieračov pod taktovkou Gribanina
4
Galéria
Zdroj: Vzpieranie Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM