Eva Mikulová Správy

Kraj chce testovať klientov a zamestnancov v svojich zariadeniach sociálnych služieb

Kraj zriaďuje 13 zariadení sociálnych služieb, v ktorých pracuje 1 200 zamestnancov a celkovo majú 1 800 klientov.

Ilustračný obrázok k článku Kraj chce testovať klientov a zamestnancov v svojich zariadeniach sociálnych služieb
Zdroj: TASR

Medzi najrizikovejšie skupiny ľudí, ktoré ohrozuje ochorenie COVID-19, patria seniori. Nákaza sa v domovoch dôchodcov môže šíriť ako požiar, čo sa už i stalo v zariadení pre seniorov v Pezinku.

Ochranu týchto ľudí v zariadeniach sociálnych služieb v správe Košického samosprávneho kraja, veľmi podrobne monitorujú.

„Z môjho pohľadu došlo k viacerým vážnym pochybeniam, ktoré majú dnes fatálne následky. Aj preto pravidelne prehodnocujeme opatrenia, ktoré Košický samosprávny kraj prijímal vo svojich zariadeniach sociálnych služieb. Mnohé z nich sme prijali skôr, ako boli nariadené centrálne, z úrovne štátu. Takým bol napríklad zákaz návštev, ktorý platí od 12. marca,“ informoval nás predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Chcú testovať svojpomocne

Nad rámec štátnych opatrení platí v zariadeniach dočasný zákaz prijímania nových klientov, a to z dôvodu, aby v tejto rizikovej skupine klientov obmedzili striedanie ľudí „zvonku“.

Už niekoľko týždňov sa všetky zariadenia riadia sprísneným hygienicko-epidemiologickým režimom a pravidelne prechádzajú dezinfekciou. Pozastavené boli ambulantné a týždenné formy pobytu.

„V súčasnosti pracujeme na tom, aby boli testovaní všetci klienti aj zamestnanci týchto zariadení. Vnímam kriticky, že štát testuje ľudí v osadách, ale zabudlo sa na testovanie najrizikovejšej skupiny obyvateľov. V našich zariadeniach sa preto budeme snažiť zabezpečiť ich testovanie „svojpomocne“. Verím, že sa nám to podarí zrealizovať v najbližších dňoch,“ dodáva R. Trnka.

Pre každé zariadenie sociálnych služieb bol vypracovaný krízový plán. Zamestnanci sa v týchto zariadeniach striedajú v tzv. pracovných tímoch.

Ak by sa COVID – 19 potvrdil u niektorého zamestnanca, k dispozícii bude ďalší tím, ktorý bude schopný vykonávať pracovnú činnosť, a teda postarať sa o klientov.

Košický samosprávny kraj v uplynulých týždňoch distribuoval do každého zariadenia sociálnych služieb ochranné pomôcky pre personál aj pre klientov zariadení. Zamestnanci sú na pracovisku povinní nosiť ochranné rúško.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM