Správy

Kraj zavádza nové expresné spoje. Ktoré mestá prepoja moderné autobusy?

Po Zemplíne prichádzajú expresné spoje aj do ďalšieho regiónu Košického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zavádza nové expresné spoje. Ktoré mestá prepoja moderné autobusy?
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) zlepšuje dopravnú ponuku na Gemeri. Nové expresné autobusové spoje od pondelka (13. 9.) spájajú Košice s Rožňavou, Dobšinou aj Revúcou.

Klimatizácia aj wifi

Zabezpečovať ich budú autobusy vyššieho štandardu, ktoré sú klimatizované, vybavené bezplatným WiFi pripojením a sedadlá v nich sú polohovateľné. Informoval o tom KSK, spoje zavádza v spolupráci so zmluvným autobusovým dopravcom eurobus, a.s.

Kým cesta klasickým autobusovým spojom z Košíc do Rožňavy trvá 90 minút, preprava expresným spojom potrvá 75 minút. Okrem krajského mesta má expresný spoj zastávku v Turni nad Bodvou, Hrhove, Jablonove nad Turňou a v Krásnohorskom Podhradí, z Rožňavy pokračuje ďalej do Revúcej alebo Dobšinej.

Menej zastávok

„Oproti klasickým autobusovým spojom zastavujú tieto expresné na polovičnom počte zastávok, vďaka čomu sa cestujúci dostanú z Košíc do Rožňavy a naspäť rýchlejšie, a to až o 15 minút. Zavedením nových expresných spojov chceme zvýšiť konkurenciu autobusovej dopravy voči individuálnej automobilovej doprave a tiež ponúknuť cestujúcim rýchle dopravné spojenie, najmä za pracovnými príležitosťami a školskými povinnosťami v Košiciach,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Nové expresné spojenia budú premávať každý pracovný deň okrem Silvestra. Odchody smerom do Košíc budú z Revúcej o 4.20 hod. (v Rožňave o 5.15 hod.), z Dobšinej o 5.30 hod. (v Rožňave o 6.05 hod.) a z Rožňavy o 15.15 hod. Z Košíc pôjdu do Rožňavy o 10.00 hod., do Revúcej o 14.45 hod. (v Rožňave o 16.00 hod.) a do Dobšinej o 16.45 hod. (v Rožňave o 18.00 hod.).

Podobne ako na Zemplíne

Expresné spoje zaviedla košická župa aj na iných linkách. V roku 2018 to bolo na trase Sobrance – Michalovce – Košice a Kráľovský Chlmec – Veľké Kapušany – Trebišov autobusmi typu Iveco Magelys. Najväčším prínosom pre cestujúcich bol skrátený prepravný čas, z Michaloviec do Košíc za 55 minút a z Kráľovského Chlmca cez Veľké Kapušany do Trebišova za 60 minút.

V roku 2019 bol spoj predĺžený cez Sečovce až do Košíc. Pre zámer expresného spojenia boli mestá Sobrance a Veľké Kapušany vybrané najmä kvôli chýbajúcej železničnej doprave v týchto regiónoch.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM