Krimi

Krajský súd v Košiciach rozhodol, že peňažný trest pre Sebastiana Vadalu je dostatočný

Krajský súd zamietol odvolanie prokuratúry v prípade Taliana Sebastiana Vadalu. Prokuratúra pri odvolaní sa žiadala preňho nepodmienečný trest odňatia slobody.

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd v Košiciach rozhodol, že peňažný trest pre Sebastiana Vadalu je dostatočný
Zdroj: TASR

Krajský súd v Košiciach vo štvrtok 11. apríla zamietol odvolanie prokuratúry v prípade Taliana Sebastiana Vadalu, ktorého trebišovský okresný súd odsúdil za prečin nebezpečného vyhrážania a výtržníctva na peňažný trest 3000 eur. Prokuratúra pri odvolaní sa žiadala preňho nepodmienečný trest odňatia slobody.

Sebastiano Vadala je bratom talianskeho podnikateľa Antonina V., ktorý je v Taliansku stíhaný za drogovú trestnú činnosť.

Vyhrážal sa a tvrdil, že je mafián

Podľa senátu krajského súdu podmienky ukladania trestov v danom prípade neodôvodňovali taký prísny trest, aký navrhovala prokuratúra. „Naozaj by sme vytvorili precedens na území SR, ak by sme vyhoveli odvolaniu okresného a krajského prokurátora a ukladali za takéto konanie nepodmienečný trest odňatia slobody,“ uviedol predseda senátu. Ani vrátenie veci okresnému súdu na ďalšie konanie, ktoré prokuratúra žiadala, nepovažoval krajský súd za dôvodné.

V prípade ide o dva skutky zo septembra 2017. Podľa obžaloby mal Sebastiano Vadala fyzicky napadnúť poškodeného tak, že ho chytil pod krk, škrtil ho a vyhrážal sa, že ho zabije, so slovami, že on je mafián. Druhýkrát toho istého poškodeného znova napadol a viackrát ho udrel rukou do oblasti tváre.

Pôvodne išlo o priestupkové konanie, na pokyn generálnej prokuratúry došlo k trestnému stíhaniu a podaniu obžaloby. Sebastiano Vadala bol dokonca takmer tri mesiace – od marca do júna 2018 – vo väzbe. Pri rozhodovaní súdu bolo preňho poľahčujúcou okolnosťou, že viedol pred spáchaním trestného činu riadny život a že sa k činu priznal.

Na štvrtkovom verejnom zasadnutí krajského súdu nebol prítomný, svoju neúčasť ospravedlnil.

Jeho brata Antonina vlani v máji eskortovali do Talianska na základe európskeho zatykača. O aktivitách a kontaktoch tohto podnikateľa na Slovensku písal predtým, ako bol zavraždený, investigatívny novinár Ján Kuciak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM