Krimi

Kráľ Zemplína uspel: Okresný súd v Prešove rozhodol o podmienečnom prepustení Varehu

Senát prešovského okresného súdu v utorok v sabinovskej väznici rozhodol o podmienečnom prepustení Mikuláša Varehu.

Ilustračný obrázok k článku Kráľ Zemplína uspel: Okresný súd v Prešove rozhodol o podmienečnom prepustení Varehu
Zdroj: TASR

Senát prešovského okresného súdu v utorok v sabinovskej väznici rozhodol o podmienečnom prepustení Mikuláša Varehu. Uložil mu skúšobnú dobu v trvaní šiestich rokov a povinnosť nosenia monitorovacieho náramku.

Zároveň mu zakázal opustiť územie Slovenskej republiky. Uznesenie nie je právoplatné, keďže prokurátor podal sťažnosť. O prípade bude rozhodovať krajský súd.

Čas ísť na slobodu

„Súd postupuje v duchu litery zákona. Všetky správy, celé hodnotenie, ako aj zmysel zákonodarcu smeroval k tomu, aby sa slovenské väznice viac-menej vyprázdnili. Všetci, čo spĺňajú podmienky, pokračujú v treste, aj keď iným spôsobom, pretože obmedzenia, ktoré súd uložil, ako dohľad a náramok, sú ešte viac obmedzujúce, ako keď je človek zavretý v útvare,“ povedal po pojednávaní Varehov obhajca Jozef Onďák.

„Teším sa z toho, že sudca ho prepustil, pretože má už odsedené dve tretiny a podmienka je polovica. Takže už je načase, aby išiel na slobodu. Prokurátor by mohol prihliadnuť na to, že dve tretiny má odsedené, je prvotrestanec a ešte aj bývalý policajt,“ uviedla družka Varehu Daniela Bodnárová.

Podnikateľa zadržali v roku 2011. Podľa rozhodnutia súdov si odpykáva 11-ročný trest odňatia slobody za trestné činy skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného. Svojím konaním spôsobil ujmu veľkého rozsahu vo výške približne 57 miliónov eur. Keďže Vareha neuhradil peňažný trest 100-tisíc eur, po odpykaní trestu by mal stráviť za mrežami ešte jeden ďalší rok.

Proces o lykožrútoch

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Varehu vinila z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktorými mal štát poškodiť o 58,1 milióna eur.

Zemplínsky veľkopodnikateľ figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a 11 z nich medzi sebou nakupovalo a predávalo štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme viac ako 55 miliónov euroočiek (štepov) a viac ako 414 miliónov kusov lykožrútov.

V čase súdneho procesu Vareha presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca, ale biologické krmivo. Kŕmili vraj ním bažanty, pštrosy a ryby. Prokurátor argumentoval, že „také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné“. Tvrdil tiež, že k žiadnemu biznisu reálne nedošlo, iba papierovo. Vareha svoju vinu popieral.

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM