Lukáš Zavacký Správy

Krásna správa z Rozhanoviec: Podarilo sa zachrániť mláďatá bocianov, FOTO

V rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach, ktorú prevádzkuje Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, pripravili dva bociany biele na život vo voľnej prírode. Ich fotografie nájdete v galérii.

Ilustračný obrázok k článku Krásna správa z Rozhanoviec: Podarilo sa zachrániť mláďatá bocianov, FOTO
Zdroj: TASR

Ide o jedince, ktoré nezvládli prvý let z hniezda a jeden z nich bol zranený. „Sú to mláďatá, ktoré sa potrebujú len zosilnieť,“ uviedol vedúci Účelového zariadenia pre chov a choroby zveri, rýb a včiel v Rozhanovciach, Jaroslav Soroka.

Voliéra, ktorú majú k dispozícii, je jedna z najväčších na Slovensku. „Slúži hlavne pre dravcov, bocianov alebo iných živočíchov, ktoré sa tu rehabilitujú. Je dostatočne veľká na to, aby mláďatá, ktoré sa potrebujú zotaviť, boli pripravené na vypustenie späť do prírody,“ priblížil J. Soroka s tým, že najviac prípadov majú počas jari.

„Sú to hlavne rôzne druhy mladých sov a bocianov, tak ako i teraz,“ spresnil. Okrem vtákov odchytených alebo nájdených vo voľnej prírode sa však starajú i o dravcov, ktoré ošetrili na UVLF v Košiciach. Stáva sa i to, že ľudia im prinesú dážďovníky, ktoré nájdu.

„Ich špecialitou je to, že prežijú celý život vo vzduchu. Nevedia napríklad vzlietnuť zo zeme. Pravda je taká, že sú úplne zdravé, len pristáli na zemi a nedarí sa im dostať hore. Vtedy ich stačí vyhodiť,“ vysvetlil vedúci zariadenia.

Môže vás zaujímať:

Zachránené bociany v Rozhanovciach
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM