Eva Mikulová Rôzne

Kreatívne dediny v Hačave: Čo dokážu keramikári vyrobiť zo šamotovej hliny?

Malebné prostredie a radosť z tvorby sa opäť spoja v podujatí Kreatívne dediny. To už tretí rok oživí dianie v dedinke Hačava a záujemcovia sa naučia ľudovým zručnostiam.

Ilustračný obrázok k článku Kreatívne dediny v Hačave: Čo dokážu keramikári vyrobiť zo šamotovej hliny?
Zdroj: OZ Viola

Prvou aktivitou bude hrnčiarska dielňa, ktorú v nedeľu 10. júna od 15:00 hod. povedie keramička Amália Holíková. „Naším zámerom bolo a ostáva – priniesť do obcí priamy zážitok kreativity. Niečo nové sa naučiť a vytvoriť je totiž vždy úžasné a obohacujúce. Svedčí o tom aj záujem návštevníkov, ktorému sa naše podujatia v uplynulých rokoch tešili,“ vraví organizátorka Mária Kornucíková. Tá má radosť, že workshopy aj tento rok povedú profesionálni umelci a pre záujemcov bude vstup zdarma! „Takto môžeme ponúknuť hodnotnú alternatívu trávenia voľného času všetkým, ktorí o to majú záujem – deťom, mladým ľuďom, ale i tým zo znevýhodneného prostredia či nezamestnaným.“

Vlastné keramické výrobky

Kto si chce vyskúšať prácu so šamotovou hlinou, nemal by si nič plánovať na 10. júna. V tento deň sa pri Obecnom úrade na Hačave rozloží známa keramikárka Amália Holíková. S jej pomocou si budete môcť vytvoriť vlastné hlinené výrobky. Holíková viedla workshopy už aj po ostatné dva roky a patrili k najnavštevo­vanejším.

„Mnohí pracovali s hlinou, točili na hrnčiarskom kruhu či glazovali po prvýkrát. Vynikajúce ohlasy a úžasná spolupráca s keramikárkou, sú dôvodom, prečo sme sa rozhodli túto tvorivú dielňu ponúknuť opäť. Tentoraz sa budeme učiť modelovať zo šamotovej hliny.“

Po vypálení v Hájskom hrnčiarstve si budete môcť svoje výrobky vziať domov.

Okrem hrnčiarskeho workshopu pripravuje OZ Viola v tomto roku aj tvorivú dielňu batikovania (12.8.) a tradičný decembrový hudobný workshop. Podujatie organizované občianskym združením Viola aj tento rok z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Jeho organizátori ním od počiatku sledujú jasnú víziu – prispieť nielen k podpore kultúrneho, ale aj spoločenského života na vidieku.

Zdroj: OZ Viola
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM