Zuzana Vajayová Rôzne Rôzne

KSK priparavil inštruktážny film k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov

Košický samosprávny kraj (KSK) pripravil pre svojich obyvateľov inštruktážny film o sčítaní obyvateľov, domov a bytov. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu KSK Soňa Jakešová.

„Zamerali sme sa v ňom na mladých ľudí, u ktorých je najväčší predpoklad, že využijú možnosť zapojiť sa do sčítania v elektronickej podobe. Práve o tejto novinke dielo prináša podrobnejšie informácie. Film s názvom Sčítanie – právo či povinnosť, ponúka okrem takzvaného sčítacieho manuálu aj odpovede na otázky o ochrane súkromia a osobných údajov občanov,“ doplnila Jakešová. Ako ďalej spresnila, film zrozumiteľnou formou informuje o právach a povinnostiach obyvateľov vo vzťahu k sčítaniu a o práci sčítacích komisárov, pričom kladie dôraz aj na prehľadné grafické spracovanie podávaných informácií.

„KSK vo filme tému sčítania približuje nielen v kontexte Slovenska, ale aj v európskom a krajskom kontexte. Objektívne informácie získané zo sčítania by v praxi mali mať vplyv na cielené aktivity centrálnych orgánov zamerané na rozvoj zaostávajúcich regiónov. Na území KSK sú nimi najmä okresy Rožňava a Trebišov s vyše 25 percentnou mierou nezamestnanosti,“ dodala hovorkyňa Úradu KSK a pripomenula, že problém je aj v okrese Sobrance, kde pre nedostatok pracovných príležitostí dochádza k postupnému vyľudňovaniu a ekonomickému oslabovaniu regiónu pre migráciu pracovnej sily.

„Inštruktážny film KSK distribuoval do vybraných stredných škôl a sociálnych zariadení v rámci KSK. Zverejnený je na hlavnej stránke košickej regionálnej samosprávy a na serveri YouTube,“ doplnila Jakešová.

Film vznikol vďaka finančnej podpore Štatistického úradu SR z prostriedkov, ktoré boli na propagáciu sčítania vyčlenené pre regionálne samosprávy.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM