Eva Mikulová Samospráva

Kto klame? Raši a Polaček sa obviňujú cez médiá

O organizovaní EYOF rozhodnú v piatok mestskí poslanci. Primátor Polaček chce od štátu 40 miliónov, vicepremiér Raši tvrdí, že táto suma nemá reálny základ.

Ilustračný obrázok k článku Kto klame? Raši a Polaček sa obviňujú cez médiá
10
Galéria
Zdroj: TASR , Mesto Košice

V posledných dňoch rezonuje v Košiciach téma Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021, ktorý by sa mal konať v našom meste. Nový primátor Jaroslav Polaček tvrdí, že mesto EYOF organizovať chce, ale nemá na to dostatok finančných prostriedkov a 12 miliónov eur od vlády, považuje za nedostačujúce.

Na druhej strane vicepremiér a bývalý primátor Košíc Richard Raši tvrdí, že Polaček zavádza a žiada od vlády až 40 miliónov eur, ktoré nemajú reálny základ.

Prinášame vám stanoviská primátora J. Polačeka a vicepremiéra R. Rašiho. Obaja sa navzájom obviňujú, že ich oponent klame a zavádza. Kto má pravdu? Názor si spraví každý sám.

Stanovisko J. Polačka:

Odmietame medializované vyjadrenia, že mesto nemá vyčlenené žiadne zdroje na EYOF. V schválenom rozpočte mesta na tento rok je suma 100-tisíc eur ako bežné výdavky na chod neziskovej organizácie, ktorá bude mať na starosti finančné a organizačné zabezpečenie EYOF. Takisto v programovom rozpočte je na EYOF vyčlenených dvakrát po 4 milióny eur v rokoch 2020 a 2021.

Zároveň v tomto roku máme vyčlenených 2,4 milióna eur na podporu športu a činnosti mládežníckych športových klubov v meste, čo je oproti vlaňajšku až 60-percentný nárast. Navyše z rezervného fondu mesta pôjde až 2,7 milióna na zvýšenie základného imania v akciovej spoločnosti Košická futbalová aréna, ktoré sa použijú na ukončenie I. etapy výstavby futbalového štadióna.

Nechceme organizovať mládežnícku olympiádu v starých nevyhovujúcich halách a telocvičniach na výnimky, ale túžime po tom, aby EYOF bol impulzom pre rozvoj športovej infraštruktúry v meste. Mesto Košice a ani Košický samosprávny kraj (KSK) však bez peňazí nemôžeme realizovať také obrovské investície.

Mesto nemá projekty

Mesto Košice nemá žiadne poriadne projekty, štúdie, rozpočty alebo nebodaj stavebné povolenia či projektové dokumentácie k športoviskám pre EYOF. Máme zhruba dva roky na to, aby sme zabezpečili dôstojnú organizáciu podujatia na kvalitných športoviskách. Ich výstavba nás bude stáť podstatne viac financií ako by to bolo v prípade, ak by sa s dôkladnou prípravou a hlavne realizáciou EYOF začalo už v roku 2016, keď padlo rozhodnutie o pridelení jeho organizácie nášmu mestu.

Pri pretekoch s časom nás môžu zabrzdiť aj prípadné riziká pri verejných obstarávaniach alebo  nedostatočne pripravené projektové dokumentácie, stavebné firmy nemusia mať dostatočné kapacity a hrozia nám dodatky k zmluvám a navyšovanie peňazí na dokončenie investícií, aby boli hotové do začiatku EYOF.

Čo sú priority?

Príklad maďarského Győru, kde sa v roku 2017 takisto nestíhali dohodnuté termíny a niektoré stavby sa organizátorom po ultimátach ich zhotoviteľov výrazne predražili, je varovaním aj pre naše mesto. Nemôžeme dopustiť, aby z organizovania EYOF sa napokon pre mesto stala enormná finančná záťaž, ktorú budeme dlhé roky pociťovať v chýbajúcich investíciách do ďalších oblastí rozvoja mesta. 

Všetci, ktorí sme zodpovední za fungovanie nášho mesta, si musíme určiť priority a rozhodnúť sa do čoho chceme investovať. Zadlženosť mesta je v súčasnosti na úrovni 28 percent bežných príjmov.

Ak by sme si zobrali úver výlučne na EYOF, občania by sa nás mohli pýtať, prečo sme napr. tých 20 miliónov eur nedali radšej na dopravu, sociálne služby, zimnú údržbu, detské ihriská, zlepšenie vybavenia škôl alebo na výstavbu ciest či chodníkov.

Rozhodnú poslanci

Keďže už dlhšiu dobu je v Košiciach polemika, či má mesto do EYOF ísť alebo sa vzdať jeho organizácie, plánujeme poslancom na rokovanie Mestského zastupiteľstva predložiť dve alternatívy. Oni už rozhodnú ako ďalej bude v tejto otázke mesto postupovať.

V prípade, ak vláda uvoľní Mestu Košice 30 miliónov eur na výdavky súvisiace s EYOF vrátane výstavby športovej infraštruktúry, ku ktorým bude v zmysle Memoranda garantovať poskytnutie 18 miliónov eur na výstavbu NTC, budem aj ja osobne žiadať poslancov, aby súhlasili s jeho organizovaním.

Programové vyhlásenie vlády hovorí o tom, že EYOF patrí medzi jej priority. A tak očakávame, že vláda rovnako poskytne pre KSK vo výške 10 miliónov eur na výstavbu atletického štadiónu a gymnastickej haly, ku ktorým KSK pridá 5 miliónov z vlastných zdrojov. Ak sa tak stane, všetci okamžite začneme pracovať na organizácii EYOF. Takisto veríme, že vláda dodrží svoj záväzok, že na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, kde budú bývať mladí športovci, dostanú univerzity v meste aspoň 20 miliónov eur tak ako o tom pôvodne uvažovalo ministerstvo školstva. 

Ak tieto peniaze budú, verím, že poslanci mestského zastupiteľstva potvrdia uznesenie z roku 2016, ktorým sa naše mesto prihlásilo k organizovaniu EYOF. V takom prípade založíme neziskovú organizáciu, ktorá bude EYOF organizovať, zvo­líme členom jej orgánov a začneme prijímať zamestnancov.

Vyjadrenie vicepremiéra Richarda Rašiho:

Košický primátor a župan opäť klamú a zavádzajú. A aby ich klamstvá zostali aspoň chvíľu bez reakcie, tak si vybrali na tlačovku čas, keď som odlietal z ministerskej konferencie o eurofondoch z Dubrovníka na stretnutie s generálnym tajomníkom OECD v Paríži. Preto moja faktografická reakcia na ich klamstvá prichádza až teraz.

Predseda Trnka a jeho otázka aké dôkazy žiada vláda?

Podpredseda vlády SR nežiadal žiadne „dôkazy“, ale akékoľvek relevantné podklady, ktoré by odôvodňovali zvýšenie príspevku vlády z 12 miliónov eur na 40 miliónov eur. Pán predseda a pán primátor prišli na rokovanie do Bratislavy bez jedinej A4, ktorú by fyzicky doniesli - (doniesli iba tenisky, tie ako podklad žiaľ neobstoja) a deň vopred zaslali materiál prerokovaný na mestskom zastupiteľstve – s rozpočtom na EYOF tak, ako bol dohovorený a podporený vládou.

Na rokovaní uviedli, že to nie sú správne podklady a dali mailom poslať nové – aktualizované. S takýmito podkladmi žiadať zvýšenie príspevku vlády na takmer 4-násobok? K tomu nie je čo dodať.

Aktualizované podklady boli aj tak prerokované a množstvo faktických nezrovnalostí sme už verejnosti predložili.

Primátor Polaček – mesto vyhradilo 100 tis. v rozpočte na neziskovku EYOF

Všetky bežné výdavky sú rozdelené do tradičných programov a peniaze na neziskovú organizáciu EYOF tam nie sú vyhradené. Na 3 stranách je popísaný každý program a jeho určenie.

Žiadne peniaze na EYOF v uvedených programoch nie sú a ani nemajú byť. V programovom rozpočte je na to vyčlenený nový program.

Primátor Polaček – mesto vyhradilo 2,4 miliónov eur v rozpočte na šport

Na investície je v rozpočte od mesta Košice v skutočnosti iba približne 300 tisíc eur (200 tisíc eur na atletický ovál na jednej škole a 100 tisíc eur na podporu futbalu). Podpora športu a mládeže je v celkovom objeme 2,4 miliónov eur, ako primátor spomínal (975 tisíc eur bežné výdaje a 1,427 miliónov eur na kapitálové výdaje).

Ale viac ako polovica týchto prostriedkov, spolu 850 tisíc eur pochádza zo štátneho rozpočtu a sú to prostriedky, ktoré vybojovalo a investície začalo predošlé vedenie magistrátu. Polaček sa iba vezie.

Jediná investičná akcia mesta je plán vybudovať atletický ovál na jednej škole za 200 tisíc eur a 100 tisíc eur do futbalu – spolu teda 300 tisíc eur. Zvyšok sú pravidelné podporné programy mesta pre športové kluby.

Primátor Polaček – mesto vyhradilo 2,7 miliónov eur z rezervného fondu na Košickú futbalovú arénu

Áno to je pravda. Primátor Polaček síce tvrdí, že mesto nemá na organizáciu EYOF, ale predošlé vedenie mesta mu zanechalo viac ako 12 miliónov eur v rezervnom fonde, z ktorých okrem KFA spokojne zafinancuje aj 6 miliónov eurdo NTC. Ale primátor to nechce.

Primátor Polaček – v programovom rozpočte je pre EYOF v rokoch 2020 a 2021 4+4 milióny eur

Malo to tak byť, ale nie je. Polaček navrhol vyčleniť iba 2+2 mil. teda 4 milióny eur, o čom verejnosti opakovane klame. Naposledy tak klamal na zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja (KSK) ako poslanec KSK. Je to v zápise i v zázname.

Pikantné na tom je, že tento rozpočet usvedčuje primátora aj z ďalšej lži.

V tomto rozpočte totiž skutočne počítal s príspevkom vlády a mesta v pôvodnej sume spolu 20 miliónov eur (mesto sa má podieľať 8 miliónmi eur + štát 12 miliónov eur = spolu 20 miliónov eur) len presunú na štát väčšiu záťaž a počíta iba so 4 miliónmi eur na strane mesta a 16 miliónmi eur od štátu – teda spolu 20 miliónov eur.

Primátor Polaček – bude to drahšie ako by bolo, ak by začali v roku 2016

No a deklarácie, že to bude drahšie, ako sa čaká, sa nedajú čítať inak, ako príprava verejnosti na predraženie a dodatkovanie zmlúv. Aký iný zmysel by to malo?

Najdôležitejšia investičná aktivita – národné tenisové centrum je rozbehnutá v dobrom štádiu rozpracovanosti a rekonštrukcie boli podľa rozpočtu EYOF naplánované práve na roky 2019, 2020 a 2021. Primátor Polaček na tlačovke mimovoľne potvrdil, že dnes žiadne prípravné práce neprebiehajú. Podľa jeho vlastných slov sa začnú, až keď vláda – bez akýchkoľvek predložených podkladov schváli Košiciam 30 a kraju 10 – teda spolu 40 miliónov eur Bianko šek. 

Polaček predstaví akčný plán za 10 miliónov eur (5 z rozpočtu + 5 úver) na športovú infraštruktúru

Tak namiesto investície 36 miliónov eur do športovej infraštruktúry – 12 miliónov eur od vlády SR do športovej infraštruktúry pre EYOF + ďalších 24 miliónov eur od vlády a STZ do národného tenisového centra – rekonštrukciu internátov pominieme, nehovoriac o ziskoch z turistického ruchu a medzinárodnej publicity.

Poláček ponúka Košičanom 10 miliónov eur z rozpočtu mesta a nazýva to akčný plán!!! To asi zodpovedá rozhýbaniu kraja zatiahnutím ručnej brzdy, ktoré predviedol Trnka.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM