Rôzne

Olympijský výbor je znepokojený postojom mesta k organizácii EYOF

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) znepokojil prístup mesta Košice k príprave XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021.

Ilustračný obrázok k článku Olympijský výbor je znepokojený postojom mesta k organizácii EYOF
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

V rozpočte mesta nie je na EYOF ani cent!

„V médiách sa v uplynulej dobe objavili správy, ktoré vyvolali pocit, že organizácia tohto významného multišportového podujatia pre mládež vo veku 14 – 18 rokov je vážne ohrozená a mesto sa svojho organizátorského záväzku hodlá vzdať. A to aj napriek tomu, že vláda SR na podporu tohto podujatia deklarovala poskytnutie sumy 12 miliónov eur. SOŠV a mesto Košice sú viazané platnou zmluvou s Európskymi olympijskými výbormi (EOV). Vzhľadom na to boli predstavitelia SOŠV prekvapení a znepokojení rokovaním mestského zastupiteľstva v Košiciach dňa 14. februára 2019. Schválený rozpočet mesta na rok 2019 totiž neobsahuje žiadne finančné prostriedky na obnovu športovej infraštruktúry, s ktorou sa počíta na letný EYOF 2021 ani na prevádzku neziskovej organizácie, ktorá má mať na starosti organizačné zabezpečenie letného EYOF 2021. Zároveň bol na rokovanie zastupiteľstva predložený aj návrh uznesenia na odstúpenie mesta od organizácie tohto podujatia,“ informuje stránka olympic.sk.

Do 8. marca chcú konečné rozhodnutie

V tejto súvislosti najvyšší predstavitelia SOŠV odoslali 21. februára 2019 list primátorovi mesta Košice, v ktorom ho požiadali, aby najneskôr do konca februára 2019 oznámil SOŠV záväzné stanovisko mesta Košice k organizovaniu letného EYOF 2021. Súvisí to aj s blížiacou sa návštevou koordinačnej komisie EOV, ktorá potrebuje dostať relevantné a hodnoverné podklady a informácie predovšetkým o rozpočte podujatia, výstavbe či rekonštrukcii športovísk na letný EYOF 2021. SOŠV na svojom webe informoval, že zatiaľ nedostal odpoveď.

Preto sa v pondelok rozhodol ďalším listom vyzvať primátora mesta Košice, aby v čo najkratšom čase – najneskôr do 8. marca 2019 – oznámil jasné stanovisko mesta k organizácii letného EYOF 2021.

V prípade, že k uvedenému dátumu SOŠV nedostane od primátora mesta Košice žiadnu odpoveď, bude to považovať za signál odstúpenia mesta Košice od zmluvy na organizáciu XVI. letného EYOF v roku 2021, a v tomto duchu bude informovať Európske olympijské výbory.

Polemika mesta

V prípade, že vláda SR nezvýši svoju finančnú podporu pre Európsky letný festival mládeže (EYOF), ktorý sa má v roku 2021 konať v Košiciach, košické mestské zastupiteľstvo bude v piatok (8. 3.) rozhodovať o alternatíve vzdania sa organizácie tohto podujatia. Informoval o tom v utorok novinárov košický primátor Jaroslav Polaček.

„Ak sa vláda rozhodne nepodporiť organizovanie EYOF finančnými zdrojmi do rozvoja športovej infraštruktúry, navrhneme zrušenie spomínaného uznesenia mestského zastupiteľstva z roku 2016 a predstavíme aktualizovaný Akčný plán rozvoja športu na ďalšie štyri roky. V ňom podrobne popíšeme, ako by sme investovali 10 miliónov eur do výstavby a rekonštrukcie športových hál a ihrísk v meste,“ uviedol Polaček.

Mesto i Košický samosprávny kraj (KSK) deklarujú, že EYOF chcú zorganizovať, pôvodný rozpočet na podujatie s vládnym príspevkom 12 miliónov eur sa však podľa samospráv za daných podmienok ukázal ako nedostatočný pre dôstojnú organizáciu takého medzinárodného podujatia.

„Keďže už dlhšiu dobu je v Košiciach polemika, či má mesto do EYOF ísť, alebo sa vzdať jeho organizácie, plánujeme poslancom na rokovanie mestského zastupiteľstva predložiť dve alternatívy. Oni už rozhodnú, ako ďalej bude v tejto otázke mesto postupovať. V prípade, ak vláda uvoľní mestu Košice 30 miliónov eur na výdavky súvisiace s EYOF vrátane výstavby športovej infraštruktúry, ku ktorým bude v zmysle memoranda garantovať poskytnutie 18 miliónov eur na výstavbu Národného tenisového centra (NTC), budem aj ja osobne žiadať poslancov, aby súhlasili s jeho organizovaním,“ uviedol Polaček.

Dôstojná organizácia

Mesto podľa Polačeka aktuálne nemá žiadne poriadne projekty, štúdie, rozpočty, alebo stavebné povolenia či projektové dokumentácie k športoviskám pre EYOF.

„Máme zhruba dva roky na to, aby sme zabezpečili dôstojnú organizáciu podujatia na kvalitných športoviskách. Ich výstavba nás bude stáť podstatne viac financií, ako by to bolo v prípade, ak by sa s dôkladnou prípravou a hlavne realizáciou EYOF začalo už v roku 2016, keď padlo rozhodnutie o pridelení jeho organizácie nášmu mestu,“ povedal.

Primátor zároveň odmietol, že mesto nemá vyčlenené žiadne zdroje na EYOF. Konštatoval, že v schválenom rozpočte mesta na tento rok je suma 100-tisíc eur ako bežné výdavky na chod neziskovej organizácie, ktorá bude mať na starosti finančné a organizačné zabezpečenie EYOF. Dodal, že v programovom rozpočte mesta na roky 2020 a 2021 je na EYOF vyčlenených dvakrát po 4 milióny eur.

Tlačovka EYOF Košice
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM