Tlačové správy

Kto zaplatí zákaz hazardu v Košiciach?

V Košiciach sa začala ďalšia vlna boja proti hazardu. Odkedy vstúpila do platnosti novela o hazardných hrách, ktorá samosprávam značne zjednodušila obmedzenie hazardu na pôde miest a obcí, košický primátor sa snaží, aby kamenné herne z mesta úplne vymizli.

Ilustračný obrázok k článku Kto zaplatí zákaz hazardu v Košiciach?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Počas septembrového zasadnutia síce jeho návrhy miestni poslanci odmietli, na scénu však len krátko potom prichádza ďalší aktér so záujmom hazard na území mesta Košice zakázať.

Nekonečná debata

Od septembrovej schôdze neprešli ani dva mesiace, no viackrát predkladaný a odmietnutý návrh, a to najmä mestskými časťami, ktoré nechcú o financie z hazardu prísť, sa znova dostáva na povrch. Viackrát prejednávanú tému, ktorá sa v agende mestských poslancov vyskytla za ostatné dva roky už štyrikrát, tak zrejme budú musieť opätovne otvoriť a znovu k nej vyjadriť svoj postoj. „Mestskí poslanci už viackrát dali najavo, že toto nie je téma, ktorou sa chcú zaoberať. Možno by si zaslúžili priestor na to, aby sa konečne mohli venovať otázkam, ktoré odzrkadľujú reálny problémy Košíc,“ konštatuje hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová. Organizácia, ktorá sa rozhodla tentokrát do boja proti hazardu vstúpiť, však v toľkokrát odmietnutom návrhu hazard zakázať, vidí stále aktuálnu tému.

Tému opäť vyťahuje neziskovka

Už bezprostredne po septembrovom hlasovaní Radoslav Dráb z organizácie Úsmev ako dar uviedol, že sa zakázať hazard v Košiciach pokúsia prostredníctvom petície. Na to, aby sa poslanci začali zákazom hazardu zaoberať ešte tento rok, potrebuje organizácia do 17. novembra vyzbierať 1000 podpisov. Svoj záujem na zákaze hazardu odôvodňuje negatívnym spoločenským dosahom hazardných hier na obyvateľov mesta.

Chýbajúce financie

Niektorí poslanci však v zákaze na území mesta konštruktívne riešenie nevidia a radi by riešili obmedzenie kamenných herní celoplošne, v rámci celého Slovenska. Svoj nesúhlas so zákazom hazardu podkladajú najmä chýbajúcimi financiami v rozpočtoch mestských častí, a to bez požadovaného účinku. „Mestské časti Staré Mesto, Košice Staré Mesto, sme vyinkasovali takmer pol milióna eur. Týmto spôsobom sa nepodarí tento hazard eliminovať. Podarí sa samozrejme geograficky v nejakej zóne, konkrétne napríklad v meste Košice, ale to neznamená, že sa ten hazard neposunie za hranice mesta a tým pádom máme za to, a ja osobne zvlášť, že týmto nevyriešime problém systémovo,“ povedal pre TV Markíza po septembrovom hlasovaní starosta MČ Košice-Staré Mesto Igor Petrovčík.

Skutočný nepriateľ?

Istým ukazovateľom efektu plošného zákazu kamenných herní mohol byť aj prvý kvartál tohto roka, počas ktorého museli byť tieto prevádzky zatvorené. Napriek tomu však tržby z hazardu presiahli 125 miliónov eur. Znamená to teda, že všetky tržby pramenili z online hazardu, ktorý zažíva čoraz väčší rozmach. „Herňu má teraz už každý doma vo vlastnej obývačke, alebo kdekoľvek inde, kde sa nachádza jeho smartfón,“ konštatuje Dominika Lukáčová. „Hráči by sa teda nemuseli presunúť len do okolitých obcí, ale najmä do virtuálneho sveta online kasín či stávkovania, kde hráčom, a najmä tým najzraniteľnejším, chýba dostatočná ochrana,“ hovorí.

Nedostatočná podpora prevencie

Je pritom pravdou, že ochrana tých najzraniteľnejších a najmä prevencia chorobnej závislosti od hrania hazardných hier môže byť na Slovensku celkovo nedostatočná. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorého kontrolóri na základe nedávnych zistení skonštatovali, že rezort financií nemal vytvorený systém rozdelenia a sledovania príjmov z hazardných hier pre priamu podporu preventívnych opatrení, by štát mal sprísňovať podmienky na ochranu najzraniteľnejšej skupiny spoločnosti a pred negatívnymi vplyvmi hazardu chrániť najmä mladých ľudí. Dominika Lukáčová pripomína prísnu reguláciu týkajúcu sa kamenných herní a kasín, zároveň si však kladie otázku, ako štát plánuje obmedziť čoraz dostupnejšie online stávkovanie, hry či ďalšie skryté formy hazardu. „Pri vstupe do kamennej herne sa každý musí preukázať občianskym preukazom a osobám pod 18 rokov alebo osobám vedeným v Registri vylúčených osôb nie je vstup umožnený,“ hovorí Lukáčová. Vďaka Registru vylúčených osôb sú z hazardu vylúčení poberatelia sociálnych dávok, neplatiči výživného či chorobní gambleri a môžu sem byť zaradení aj študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium.

Medvedia služba

V prípade plošného zákazu kamenných herní na území mesta Košice navyše z online hazardu žiadne financie do rozpočtov mestských častí nepotečú, vymizne tak aj tá malá podpora, ktorá zatiaľ zo získaných prostriedkov na prevenciu proti chorobnému gamblingu putovala. Podľa Dominiky Lukáčovej na takýto stav môžu doplatiť iba bežní občania. „Ľudia v tom zostanú úplne sami a navyše zo svojich daní budú musieť vykryť chýbajúce financie v mestskom rozpočte. Mestá by sa preto mali sústrediť namiesto tvrdého zákazu na celkovú osvetu,“ konštatuje Dominika Lukáčová. Pripomína, že prevádzkovatelia kamenných herní sú ochotní priložiť ruku k dielu. Svedčia o tom aj nedávne aktivity, v rámci ktorých sa prevádzkovatelia hazardných hier na východe Slovenska zapojili do revitalizácie detského ihriska či podpory centra sociálnych služieb. „Rovnako radi sa zapojíme aj do aktivít spojených s prevenciou závislostí,“ uzatvára Dominika Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM