Správy

Kultúrny dom v Nižnej Kamenici je rozostavaný 22 rokov: Čo z neho nakoniec môže vyrásť?

Obec pri Košiciach sa teší záujmu, na druhej strane ju trápia finančné problémy. Čo plánuje s rozostavaným Kultúrnym domom?

Ilustračný obrázok k článku Kultúrny dom v Nižnej Kamenici je rozostavaný 22 rokov: Čo z neho nakoniec môže vyrásť?
Zdroj: TASR

Obec Nižná Kamenica v súčasnosti prechádza veľkým rozmachom a teší sa obrovskému záujmu. Pýši sa krásnym prostredím, podľa starostu v obci nepoznajú kriminalitu a do Košíc je to na skok. Obec však ukrýva aj svoju tienistú stránku. Budova Kultúrneho domu je rozostavaná desiatky rokov. Prečo je tomu tak?

Budovu kultúrneho stánku začali stavať po dlhých rokoch čakania v roku 1992. Peniaze z vlastných zdrojov na náročný projekt vystačili len do roku 1995, kedy bola hrubá stavba zastrešená a zakonzervovaná do nájdenia nových zdrojov. Vzhľadom na potrebný veľký objem investícií a riešenia iných projektov sa dosiaľ nenašli. Obec teraz hľadá riešenie, ako budovu dokončiť a využiť.

„Z vlastných prostriedkov nemáme síl ani možnosti to úspešne dokončiť. Čo sa týka investícií, ja myslím, že taký milión eur by si to určite žiadalo, pretože je to čisto hrubá stavba, kde treba robiť podlahy, steny, elektroinštaláciu, vodovod, kúrenie, a tak ďalej,“ uviedol súčasný starosta obce Miroslav Líška.

Najnovšie plány podľa neho počítajú aj s premenou stavby na multifunkčnú športovú halu, ktorú by mohli využívať aj ľudia z okolitých obcí.

„Niečo podobné v okolí chýba, čiže dalo by sa to prispôsobiť na športové aktivity, či už sú to rôzne loptové hry, bowling alebo niečo podobné. Slúžiť by to mohlo aj na kultúrne a spoločenské akcie, napríklad tanečné súťaže a rôzne iné aktivity,“ priblížil starosta.

V štádiu riešenia je podľa neho projektová dokumentácia. Obec sa chce uchádzať o finančnú podporu z fondov EÚ alebo tzv. Nórskych fondov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM