Eva Mikulová Rôzne

Kúpalisko Triton je v dezolátnom stave. Ani po dvoch rokoch ho neotvoria

Naposledy bolo otvorené v roku 2017. Kúpalisko patrí mestu a po zaniknutom Miestnom podniku služieb Juh ho do správy prevzala spoločnosť Tepelné hospodárstvo.

Ilustračný obrázok k článku Kúpalisko Triton je v dezolátnom stave. Ani po dvoch rokoch ho neotvoria
14
Galéria
Zdroj: MČ Košice - JUH

O tom, či existuje možnosť, aby zanedbané kúpalisko mohlo v letnej sezóne opätovne otvoriť svoje brány Košičanom, sa v štvrtok popoludní išiel v sprievode poslancov a zástupcov mestských podnikov priamo na Triton pozrieť aj košický primátor Jaroslav Polaček. Zistenia z kontrolného dňa na Tritone však kúpaniachtivú verejnosť v meste zrejme nepotešia.

Na Tritone aj naďalej pretrvávajú problémy s dezolátnym stavom elektrických rozvodov a zariadení či zastaranými bazénmi.

V meste je málo kúpalísk

„Súhlasím s názormi Košičanov, že v meste je málo kúpalísk Prišli sme sem aj preto, že sa zaoberáme sa tým ako toto kúpalisko aspoň v obmedzenom režime spustiť pre verejnosť. Žiaľ areál je zdevastovaný. Dve sezóny sa o to nikto nestaral, zub času spôsobil nenávratné škody. Celé je to veľmi zanedbané a až trestuhodné v akom stave je technológia. Som dosť nepríjemne prekvapený z toho, čo som tu videl,“ povedal J. Polaček.

O budúcnosti Tritonu a možnosti, či by predsa len aspoň časť areálu nemohla byť v lete v prevádzke, sa rozhodne v nasledujúcom týždni.

„Ak by sme sa do toho pustili, išlo by o kúpalisko nižšieho štandardu. Určite by to nebolo nič veľkolepé, ale Košičania majú nedostatok kúpalísk. Rozpočty, ktoré máme k dispozícii, hovoria, že ak by sme chceli toto kúpalisko sprevádzkovať bez toboganov, čiže len bazénovú časť, potrebovali by sme asi 300-tisíc eur. Ak by sme chceli spustiť aj tobogány, bolo by to ďalších okolo 200 000 eur. Je to veľa peňazí, a keďže už máme začiatok apríla, musíme zvážiť, či takáto investícia má opodstatnenie. V pondelok o tom budeme hovoriť na porade primátora.“

Aj preto je podľa primátora otázkou, či by nebolo z dlhodobého hľadiska lepšie namiesto rekonštrukcie pripraviť na tomto mieste projekt nového kúpaliska.

Možnú investíciu by však mohli zabrzdiť nevysporiadané pozemky. Väčšina areálu kúpaliska nie je vo vlastníctve mesta Košice. Ak by mesto chcelo investovať do komplexnej rekonštrukcie a modernizácie Tritonu, či už z vlastných alebo cudzích zdrojov, muselo by vlastniť všetky pozemky v areáli kúpaliska.

„Ak by sme sa rozhodli ísť do veľkej rekonštrukcie, pozemky by sa vysporiadavali aspoň tri roky. Následne by sa začala rekonštrukcia a to znamená, že otvorenie kúpaliska by sa posunulo o asi päť rokov. Keďže si takéto riešenie vyžaduje investície za milióny eur, je možnosťou aj pustiť sa cestou kúpaliska nižšieho štandardu, postupne nakupovať nové technológie a Košičania by mohli Triton využívať omnoho skôr. Bolo by bez toboganu, keďže nespĺňa potrebné kritériá a aj s nižším vstupným. Preto sa musíme dohodnúť a zvážiť hodnotu financií a konečný úžitok,“ dodal primátor.

Košické kúpaliská
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM