Rôzne

KURIOZITA DŇA: Erik zhodil parohy tento rok skôr, vážili 7 kilogramov

Ak nie je zima ako má byť, príroda dokáže zmiasť aj zvieratá. Pri návšteve košickej ZOO sa vám so zhodenou pýchou ukáže jeleň Erik, ktorý sa parožia zbavil skôr ako vlani.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Erik zhodil parohy tento rok skôr, vážili 7 kilogramov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Začiatkom roka dochádza v krvi jeleňov k poklesu hladiny testosterónu a zvýšená tvorba rastového hormónu spôsobí, že na rozhraní medzi pučnicou a ružicou sa paroh naruší do takej miery, že sa odlomí. Staršie jelene svoju pých na hlave zhadzujú skôr, od začiatku februára, mladé jedince neskoršie až v apríli.

Jeleň lesný karpatský v ZOO Košice v týchto dňoch (29. – 30. marca 2019) zhodil parohy. Jeleň nazvaný Erik ich minulý rok nosil ešte dlhšie do 15. apríla.

Zhody parohov majú spolu hmotnosť 7 kg. Ľavý paroh s váhou 3,60 kg a dĺžkou 88 cm má 11 výsad, pravý paroh s váhou 3,40 kg a dĺžkou 90 cm má 9 výsad.

Zvláštnosťou bola zima v roku 2014, ktorá spôsobila, že jelene začali zhadzovať parohy približne o mesiac skôr. Už v polovici marca sa dalo vidieť mladšie jelene bez parohov. Parožie zdobí iba samcov, okrem soba, kde ich nosí i samica.

V období ruje je parožie nielen okrasou samcov v očiach ich potenciálnych partneriek, ale i zbraňou v častých vzájomných súbojoch.

Jeleň Erik zhodil parohy
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM