Lenka Fedorová Správy

Kuriozita na stavbe MET: Košičania krútia hlavami, magistrát reaguje

Došlo k pochybeniu? Kým Košičania polemizujú nad správnosťou osadenia vodiacich pásov, kompetentní na to majú jasné vysvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita na stavbe MET: Košičania krútia hlavami, magistrát reaguje
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

V súvislosti s modernizáciou električkových tratí (MET) na križovatke Ipeľská – Trieda SNP sa medzi Košičanmi objavilo množstvo špekulácii. Niektorým obyvateľom mesta sa nepozdáva umiestnenie varovných, signálnych a vodiacich pásov na chodníkoch a nástupných ostrovčekoch a nazdávajú sa, že došlo k chybe. Magistrát má však na vec iný názor.

,,Realizované stavebné riešenia, zamerané na prevenciu a odstraňovanie architektonických bariér, sú plne v súlade s projektovou dokumentáciou a platnou legislatívou. Projektová dokumentácia MET v Košiciach bola ešte v štádiu prípravy prekonzultovaná s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Jej zástupcovia zároveň v teréne skontrolovali správnosť realizovaných riešení," ohrádza sa v oficiálnom vyjadrení magistrát.

Podľa Marty Pajkošovej z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa bezbariérové úpravy pre osoby so zrakovým postihnutím na križovatke Ipeľská – Tr. SNP realizujú v súlade s platnou legislatívou.

,,Varovné pásy na okraji cesty boli zrealizované vo farbe kontrastnej k okolitej dlažbe chodníka. Na jestvujúcich ostrovčekoch s viacerými priechodmi pre chodcov sa budujú signálne pásy, ktorého drážky smerujú v smere osi priechodu pre chodcov a je napojený na vodiacu líniu. Vyhotovený vo farbe kontrastnej k okolitej dlažbe chodníka," uviedla vo vyjadrení Pajkošová.

Ako ďalej vysvetlila, pri križovaní signálnych pásov je v mieste prieniku vynechaný reliéfny povrch a je ponechaný hladký povrch, ktorý užívateľovi signalizuje, že môže postupovať viacerými smermi.

,,Riešenie opatrení v súvislosti so zrakovo postihnutými osobami, je náročné na vedomosti o špecifikách mobility a orientácie zrakovo postihnutých. Aj z tohto dôvodu sa rozvinula veľmi potrebná a prospešná spolupráca medzi stavebnou praxou a Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska vo forme konzultácií riešenia opatrení v projektovej dokumentácii a na stavbách. PD uvedenej stavby bola prekonzultovaná ešte v štádiu prípravy," uviedla Pajkošová na záver.

FOTO: Umiestnenie vodiaceho pásu na ostrovčeku
3
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM