Andrea Mesarčíková Rôzne

Kvapka krvi pre detskú onkológiu prilákala rekordný počet darcov

Počas tretieho ročníka kampane Kvapka krvi pre detskú onkológiu 2010 sa rozhodlo pomôcť malým onkologickým pacientom 1998 darcov.

„Hoci zdravotnými testami neprešlo 362 z nich, na košickej transfúznej stanici a v rámci mobilných odberov vo východoslovenskom regióne darovalo krv 1636 dobrovoľných darcov krvi, z nich bolo 381 prvodarcov,“ uviedla hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach Viera Horniaková. Spoluorganizátormi kampane boli DFN Košice, Spoločnosť detskej onkológie Košice, košické pracovisko Národnej transfúznej služby (NTS) SR a Územný spolok Slovenského Červeného kríža v Košiciach.
„Úprimne ďakujeme všetkým darcom a vážime si snahu a odvahu všetkých, ktorí prišli, chceli pomôcť a prejavili svoju ľudskosť. Kvapka krvi pre detskú onkológiu dnes skončila, ale aj nasledujúce dni a mesiace pozývame každého ochotného darcu, pretože krv je potrebná neustále. Malí ani veľkí pacienti dovolenku nemajú,“ uviedla za organizátorov vedúca lekárka košického pracoviska NTS SR Jitka Mačalová. Pripomenula, že najmä letné mesiace bývajú kritické. Košická transfúzna stanica chce preto vyjsť v ústrety darcom v regióne. Ak sa nájde v obci, firme či podniku minimálne 15 ľudí ochotných darovať krv, môžu si objednať mobilnú odberovú jednotku.
Kampaň Kvapka krvi pre detskú onkológiu 2010 sa začala na Medzinárodný deň detí. Niesla posolstvo, že to najcennejšie, čo môžeme darovať chorým deťom k sviatku, je darovať krv, ktorá im pomôže vyliečiť sa a často aj zachráni život. Detskí pacienti, ktorí bojujú s ťažkými nádormi krvotvorných a iných orgánov alebo nezhubnými hematologickými ochoreniami krvi, sú najväčšími spotrebiteľmi krvných prípravkov v košickej DFN. Bez nich by nemali šancu uzdraviť sa.
Prvý ročník Kvapky krvi pre detskú onkológiu sa uskutočnil v roku 2008 a zapojilo sa do neho vyše 1450 darcov. Vlani kampaň priviedla k odberom 1825 dobrovoľníkov, krv darovalo 1398 z nich, pričom prvodarcov bolo 365.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM