Eva Mikulová Správy

Kvôli suchu, nezakladajte v Metských lesoch oheň ani na vyhradených miestach

Nadmieru suché počasie, ktoré vzhľadom na začiatok jari panuje teraz na celom Slovensku, malo za následok už vznik niekoľkých požiarov.

Ilustračný obrázok k článku Kvôli suchu, nezakladajte v Metských lesoch oheň ani na vyhradených miestach
5
Galéria

Mestské lesy Košice, ktoré sú v rámci samospráv po Viedni druhé najväčšie v celej Európe, chcú v čo najväčšej miere minimalizovať možnosti vzniku požiarov.

Žiaden oheň a udržujte poriadok

Riaditeľ Mestských lesov František Beli žiada všetkých Košičanov, aby boli ohľaduplní k prírode a zápalky radšej nechali doma, pretože stačí len jedna iskra.

„Počas týchto dní sa sústreďujeme najmä na protipožiarnu ochranu lesov a ochranu majetku. Vzhľadom na zvýšený počet návštevníkov lesa a prehlbujúce sa sucho, žiadame všetkých, aby v tomto období nezakladali ohne ani na vyhradených ohniskách. Návštevníkov žiadame, aby v lese udržiavali poriadok a nenechávali tam po sebe odpadky. Vzhľadom na vyhlásenú mimoriadnu situáciu budeme radi, ak budú ľudia voči sebe ohľaduplní a počas vychádzok a rekreačných aktivitách sa spolu nezhromažďovali a dodržiavali primeraný vzájomný odstup. Takisto všetkým žiadame, aby dodržiavali pokyny našich zamestnancov a Krízového štábu vrátane nosenia rúšok,“

Dôvodom k takýmto výzvam a preventívnym opatreniam je aj aktuálna predpoveď počasia, podľa ktorej by zrážky mali do metropoly východu doraziť najskôr v nedeľu.

„Napriek sťaženej situácii sme v uplynulých týždňoch riadne vykonali jarné zalesňovanie. Zamerali sme sa na základnú údržbu lesných ciest a skladov po zimnom období a turisti zrejme ocenia, že sme vykonali kontrolu priechodnosti značených turistických trás a cyklotrás, ktoré sa nachádzajú v Mestských lesoch. Napriek našej snahe, nie je možné zabezpečiť nepretržitú priechodnosť všetkých trás. V úvode roka sme začali práce súvisiace s otvorením ďalšieho úseku cyklotrasy na sídlisku Ťahanovce,“ uviedol Beli.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM