Alexandra Kolínská Rôzne

Legenární Harlejáci v Košiciach OBRAZOM: Pozrite, čo musí vedieť každý správny jazdec!

Najvýznamnejšie podujatie legendárneho výrobcu motoriek Harley-Davidson zavítalo počas víkendu do Košíc. V našich uliciach sa ukázali aj úplne nové stroje. Všetko má ale prísne pravidlá, pozrite, čo musí vedieť každý harleyák...

Ilustračný obrázok k článku Legenární Harlejáci v Košiciach OBRAZOM: Pozrite, čo musí vedieť každý správny jazdec!
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Bezplatné skúšobné jazdy využilo viac ako 300 jazdcov, ktorý počas 350 jázd spolu najazdili vyše 12 000 kilometrov bez jedinej nehody. Poniektorí neodolali a vyskúšali si nie jeden, ale hneď dva modely z aktuálnej ponuky.

Všetko má svoje pravdilá

Podujatie organizoval oficiálny zástupca americkej legendy Harley-Davidson Prešov. „V sobotu a nedeľu sa jazdilo po Košiciach v dvoch kolónach od 10:00 do 18:00 hodiny. Každá jazda trvala necelých tridsať minút a bola rozdelená do troch častí.“ povedal Martin Vichrest organizátor z Harley-Davidson Prešov.

Na pomalom úseku od OC Cassovia, kde sa podujatie konalo, po Pereš sa jazdilo priemernou rýchlosťou 45 km/h a jazdci si mali všímať hlavne manévrovanie s harlejom v nízkych rýchlostiach, jeho stabilitu, brzdenie a radenie rýchlostí.

Ide hlavne o bezpečnosť ale aj komfort…

Na strednom úseku od Pereša po Šacu zrýchlili jazdci v priemere na 70 km/h a všímali si hlavne brzdenie v náklone, klopenie harleja v stredných rýchlostiach, podraďovanie a brzdenie motorom. Na najrýchlejšom úseku pridali v priemere na 90 km/h, pričom si účastníci skúšobnej jazdy všímali hlavne akceleráciu, stabilitu stroja a komfort vo vyšších rýchlostiach, ktorý jazdci oceňujú pri týchto motocykloch.

Toto sú kompetencie road captaina

Zabezpečenie jázd vo formáciách mali na starosti členovia harlejáckeho klubu H.O.G. Chapter Prešov. Pre každú formáciu boli potrební vždy dvaja členovia, jeden vodca a druhý, ktorý ju uzatváral. Aby skupina dorazila bezpečne do stanoveného cieľa, viedol ju vždy vodca formácie, tzv. road captain. Keďže bol vždy na čele formácie, určoval rýchlosť, či rozhodoval o jazdných manévroch napr. pri predbiehaní. Za ním sa radili v bezpečnej vzdialenosti najprv najmenej skúsení jazdci až po tých najskúsenejších.

Program aj pre nejazdcov a nových

Košice sú po Prešove zatiaľ iba druhým mestom východného Slovenska, ktoré navštívilo podujatie Harley on Tour. Pre nejazdcov bol pripravený tzv. Jump start, čiže stacionárne upevnený motocykel Harley-Davidson. .„Prišlo mnoho nových jazdcov, s ktorými sme si výborne zajazdili počas celého víkendu. Patrí im veľká vďaka nielen za disciplinovanosť, ale aj za fantastickú atmosféru, ktorú vytvorili. Uvidíme, kam prinesieme Harley on Tour o rok. Dovtedy si môžete tieto skvelé mašiny vyskúšať u nás v Prešove,“ uviedol Vichrest.

„V sobotu sa k harlejákom pripojili v rámci spanilej jazdy motorkári, ktorí strávili víkend na motozraze Čermeľský kvet,“ dodal. Pozoruhodné kúsky predviedol s motorkou kaskadér Zdenko Ryba. Jazdci sa navyše dozvedeli mnoho vecí o bezpečnej jazde od inštruktora Michala Jariabka.

foto: Gabriel Garbár,G-Pro

Motorkári si mohli vyskúšať atraktívne Harleyky zadarmo
36
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM