Eva Mikulová Správy

Legenda o košickom zvone Urban je ako z Hollywoodu, FOTO

Košice majú s menom Urban spojenú nielen vežu, či zvon, ale aj vinársku tradíciu a jedinečný príbeh človeka, ktorý pracoval ako hrobár a zvonár.

Ilustračný obrázok k článku Legenda o košickom zvone Urban je ako z Hollywoodu, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Bol 3. apríl 1556 a v ten deň zvonár Urban rozozvučal zvon aby varoval všetkých obyvateľov pred ničivými plameňmi obrovského požiaru, ktorý v meste vypukol.

Zvonár bol sám vo veži a neúnavne bil na zvon až pokiaľ aj jeho samotného a celú vežu nepohltili plamene.

Táto tragická nehoda mala však i ďalší mystický rozmer. Traduje sa, že krv zvonára Urbana sa zliala s taviacim sa zvonom a preto pri odlievaní nového, zvonovina niekoľkokrát kypela. Až modlitba za Urbanovu dušu, pomohla lejárom v pokoji pracovať.

Jedinečné dielo zvonolejárskeho umenia

Košičania zasvätili hlavný zvon svojho mesta celkom pochopiteľne sv. Urbanovi, patrónovi vinohradníkov, pretože kedysi práve vďaka obchodu s vínom dosiahli značný hospodársky rozvoj mesta v predchádzajúcich storočiach.

V decembri roku 1966 sa zvon stal opäť obeťou požiaru, ktorý vypukol vo zvonici. Požiar vznikol od trafostanice vo veži prehoreli nosné trámy a zvon sa zrútil do horiacich trosiek.

Počas hasenia požiaru sa zvon roztrhal tepelným pnutím pri styku s vodou. Trosky zvona ležali vyše dvadsať rokov deponované vo Východosloven­skom múzeu.

Zničený zvon zrekonštruoval Jiři Svoboda z rodinnej firmy zvonolejárov Dytrichovcov a je vystavený na priestranstve pred vežou a Dómom sv. Alžbety od roku 1989.

Funkčnú kópiu Urbanovho zvona odliali ako dar mestu Košice majstri Východoslovenských železiarní v roku 1996, od kedy je zavesený opäť v Urbanovej veži.

Košice - Urbanova veža
12
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM