Správy

Legendárne kino opäť víta návštevníkov. Kinosála zívala prázdnotou 5 mesiacov, FOTO, VIDEO

Po uvoľnení opatrení sa opäť otvárajú kinosály. Ako prvé v Košiciach otvorilo kino Úsmev.

Zdroj: TASR/František Iván

Košické kino Úsmev v piatok privítalo vo svojej kinosále prvých divákov po druhej vlne pandémie. Počas lockdownu sa kino venovalo obnove technického zariadenia či kompletnej rekonštrukcii toaliet, ktorá by počas plnej prevádzky nebola možná. Informoval o tom riaditeľ kina Lukáš Berberich.

Otvoreniu predchádzalo ukončenie niektorých technických zniem, ako aj príprava spojená s dezinfekciou priestorov, vytvorenie programu aspoň na dva týždne vopred a organizačné detaily v súvislosti s personálom.

Online premietanie

Počas obmedzení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu premietali online, túto formu spustili ešte vlani počas prvého lockdownu. „Potom sme na jeseň chvíľu fungovali aj v hybridnom režime, teda sme uvádzali aj premietania v kine, ale mali sme aj ponuku online filmov. Od 19. decembra 2020 sme opäť prešli výlučne na online režim. Bolo zaujímavé zoznámiť sa aj s fungovaním online premietaní. Bola to pre nás zaujímavá a nová skúsenosť. Umožnilo nám to aj udržiavať si pravidelný kontakt s publikom,“ uviedol.

Záujem o online premietania ale časom výrazne klesal. Pripisuje to aj tomu, že do online distribúcie sa nedostávalo veľa zaujímavých filmov, ako aj tomu, že diváci mali počas lockdownu veľa iných online aktivít. Naďalej však uvažujú o hybridnom uvádzaním filmov, v ktorom vidia veľký potenciál.

Jedinečné filmové kúsky

Návštevnosť filmových predstavení v tomto kine sa pred pandémiou pohybovala na úrovni okolo 30-tisíc divákov ročne. Počas pandémie sa prepadla o polovicu, a to aj vrátane návštevnosti na online premietaní.

Kino Úsmev sa radí medzi tzv. artové kiná. Je jedným z najstarších kín v Košiciach, na budúci rok oslávi 100. výročie od svojho otvorenia. Ako Berberich dodal, dávajú prednosť skôr európskym, českým, slovenským a nezávislým produkciám pred štúdiovými filmami. „Sme festivalovým a repertoárovým kinom," doplnil s tým, že sa venujú aj ďalším aktivitám.

Okrem ďalších protiepidemických opatrení je vstup do kina a pobyt v ňom možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami respirátorom FFP2. Obsadenosť kinosály je možná maximálne na 50 percent z jej kapacity.

Ako vyzeral prvý deň otvorenia si môžete pozrieť vo videu a galérii.

Aktuálne správy zo Slovenska

Znovuotvorenie Kina Úsmev
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM