ELA

Lekárnička jej nechcela vydať antikoncepciu. Vraj kvôli viere

Ženu, ktorá prišla do lekárne s predpisom na antikoncepciu, čakalo nepríjemné prekvapenie. Zaskočil ju dôvod lekárničky!

Ilustračný obrázok k článku Lekárnička jej nechcela vydať antikoncepciu. Vraj kvôli viere
Zdroj: TASR

Ako o prípade informuje portál kosicednes.sk, v jednej z košických lekární došlo k ojedinelého prípadu.

Žena pre portál uviedla, že si chcela vybrať elektronický recept na antikoncepciu, ktorá jej má pomôcť zabrániť vyoperovaniu ženských orgánov.

„Ona však dookola opakovala, ako mi to škodí. Pýtala som si k okienku iného pracovníka lekárne, na čo mi povedala, že liek mi nikto nevydá, nik oprávnený tam nie je,“ uviedla pre portál rozhorčená žena.

Keďže v lekárni sa v tom čase nenachádzal iný farmaceut, potrebný liek si pacientka vyzdvihla až v inej lekárni. „Ide naozaj o výnimočnú situáciu. Náš zamestnávateľ o kolegyni, ktorá si uplatňuje výhradu vo svedomí, vie a striedame sa tak, aby pracovníčka mohla presunúť zákazníka ku kolegovi. Musíme si na to dávať do budúcna pozor,“ uviedla pre kosicednes.sk vedúca farmaceutka lekárne ISIS, podľa ktorej je dotknutá lekárnička šikovná zamestnankyňa, ale je nábožensky založená.

Zdravotníci majú právo na výhradu vo svedomí v tzv. etickom kódexe zdravotníckeho pracovníka, ktorý je prílohou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Nemusia teda vykonať úkon, ktorý je v rozpore s ich svedomím.

Výnimkou sú len prípady bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia, čo pre portál potvrdila aj hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM