Zuzana Vajayová Rôzne

Lekársku pohotovosť využil vlani každý šiesty obyvateľ Košického kraja

Lekársku pohotovosť musel vlani využiť približne každý šiesty obyvateľ Košického samosprávneho kraja (KSK).

Spolu išlo o 142.618 osôb, z toho takmer 50.000 detí. Zubné pohotovosti pomáhali vyše 14.000 pacientom. Vyplýva to z Analýzy lekárskej služby prvej pomoci v KSK.

Dokument tiež ukazuje, že nepretržitá zdravotná starostlivosť formou Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) má po ukončení dennej prevádzky zdravotníckych zariadení, počas sobôt, nedieľ a sviatkov, pre obyvateľov kraja svoje opodstatnenie.

„Najväčším problémom je prevádzka malých pohotovostí (Veľké Kapušany, Kráľovský Chlmec, Gelnica, Krompachy), pretože majú vo svojich zdravotných obvodoch nízky počet poistencov,“ informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Z toho sa odvíja nízka paušálna platba, nízky objem výkonov a následná nízka platba poskytovateľom LSPP, ale aj malý počet poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – lekárov povinných vykonávať LSPP v zdravotnom obvode. „Dôsledkom pre lekárov je vysoká frekvencia služieb a nízka odmena za službu,“ konštatuje sa v analýze.

Dokument tiež ukazuje, že v kraji pôsobí 26 ambulancií, z toho je 13 ambulancií pre dospelých, osem pre deti a dorast a päť ambulancií zubnolekárskej LSPP. Výjazdovú formu vykonáva iba LSPP pre dospelých, z 13 fungujúcich sa tejto praxi venuje desať ambulancií.

„V zmysle platnej legislatívy by verejnú minimálnu sieť poskytovateľov LSPP malo tvoriť najmenej sedem ambulancií pre dospelých, štyri ambulancie pre deti a dorast a dve ambulancie zubnolekárskej pomoci. Z tohto pohľadu má Košický kraj dostatočné pokrytie,“ uviedla Bobriková.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM