Veronika Hunyadiová Správy

Letecké akrobacie aj vzdušné boje: Nebo nad Košicami brázdia parádne stroje, FOTO, VIDEO

Milovníci lietadiel si na Leteckých dňoch Košického kraja prídu na svoje.

Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšia letecká šou na východnom Slovensku sa tento víkend koná v Košiciach. Počas dvoch dní (28. a 29. 8.) čakajú návštevníkov areálu Aeroklubu pri košickom letisku hlavne letecké akrobacie, ale aj ukážky vzdušných bojov, historických i moderných lietadiel.

Po ročnej pauze

Vlani sa letecké dni z dôvodu pandémie nového koronavírusu nekonali. „Som veľmi rád, že sa nám tento rok s organizátormi podarilo zorganizovať podujatie aspoň v oklieštenej forme," uviedol pri oficiálnom otvorení leteckých dní predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Ide o unikátne podujatie. Každý rok sa snažíme prichystať niečo výnimočné. Tento rok tu môžu návštevníci vidieť najstaršieho pilota, vrtuľník BlackHawk, množstvo akrobatických letov či vojenskú výzbroj vrtuľníka," uviedol R. Trnka pre Dnes24. Okrem množstva leteckých atrakcií si na svoje prídu aj deti a k dispozícii je aj možnosť zakúpiť si vyhliadkový let vrtuľníkom.

V metropole východu sa prvýkrát predstavia reprezentanti Českej republiky v leteckej akrobacii Ján Rozlivka a Miroslav Červenka, ktorí patria k svetovej špičke. Predvedú akrobaciu na SUCHOJ Su-29 a bezmotorovom lietadle SWIFT S-1. Špičkové akrobatické zastúpenie bude mať v Košiciach aj Poľsko, Lukasz Czepiella z Red Bull Air Race v ASP sa predvedie s lietadlom EDGE 540 a Marek Forystek prevetrá krásne americké historické lietadlo Boeing Stearman.

Prísne opatrenia

Počas prvých hodín zaznamenali viac ako 2 000 návštevníkov. „Je to obmedzené vzhľadom na pandemické opatrenia, a aj preto je návštevníkov tento rok menej," dodal predseda KSK. Plocha je rozdelená na dve zóny, ktoré sú oddelené. Jedna je pre očkovaných, druhá pre režim OTP, teda zaočkovaných, s negatívnym testom alebo osoby, ktoré prekonali ochorenia Covid-19. Eviduje sa tiež zoznam účastníkov.

„Je to výrazne obmedzené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), musia sa dodržiavať opatrenia ako rúška, rozostupy a nemôže sa predávať ani stravu. Niektorých ľudí to možno odradilo ale napriek tomu vidíme, že prichádzajú a predpokladám, že účasť bude napriek týmto podmienkam a obmedzeniam veľmi slušná," uviedol hlavný organizátor Ján Magura.

Celý program a možnosť zakúpenia vstupeniek je na www.leteckednikosickehokraja.sk.

Zábery z leteckých dní v Košiciach nájdete vo videu a priloženej galérii.

Letecké dni v Košiciach
12
Galéria
Zdroj: Facebook

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM