Lukáš Mano Rôzne

Leteckí záchranári majú špičkové lietadlo Cessna

Špičkové prúdové lietadlo Cessna Citation 560 Encore s plnohodnotným medicínskym vybavením pre leteckých záchranárov Air - Transport Europe (ATE) má za sebou prvý let.

Počas neho prepravili na konci decembra 2011 pacienta z I. internej kliniky v Košiciach na predtransplantačné vyšetrenia do Prahy do špecializovaného pracoviska. Lietadlo je najnovším prírastkom pre leteckých záchranárov.

Hovorkyňa ATE Sylvia Galajda informovala, že ide o špičkový stroj. „Dokáže splniť individuálne potreby aj tej najnáročnejšej klientely vyžadujúcej rýchlu a spoľahlivú dopravu na tej najvyššej úrovni. Táto Cessna má jednu z najdlhších kabín vo svojej triede, pohodlne odvezie osem pasažierov, núdzovo až deväť a okrem toho aj 297 kilogramov batožiny,“ priblížila Galajda.

Vďaka cestovnej rýchlosti 800 km/h dokáže podľa nej za pol hodinu prepraviť klienta napríklad z Popradu do Varšavy, dve hodiny trvá s Cessnou let do Londýna, tri hodiny napríklad do Káhiry. „To všetko v komforte bez akýchkoľvek kompromisov,“ dodala Galajda. V mesiaci december prepravovalo toto lietadlo vo svojej civilnej verzii cestujúcich najmä z Ruskej federácie a pristávalo aj v Plovdive, Moskve, Helsinkách, Kaliningrade či Londýne.

Modernú medicínsku prestavbu lietadla zrealizovali v autorizovanom stredisku vo Viedni, ukončilo ju finálne preskúšanie prístrojov pracovníkmi spoločnosti ATE v Poprade.

„Pacient je prevážaný na modernom polohovateľnom ležadle so zodpovedajúcim medicínskym vybavením,“ uviedla Galajda. V rámci výbavy je k dispozícii napríklad aj transportný ventilátor najmodernejšej generácie MEDUMAT Transport, ktorý umožňuje umelú pľúcnu ventiláciu dospelého i detského pacienta vo viacerých podporných a riadených režimoch.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM