Tlačové správy

Letná grilovačka patrí k letu. Ako môže byť ešte lepšia?

Príchodom teplého počasia každý chce tráviť čo najviac času vonku. To, čo sa dá, robíme v exteriéri, a cez leto ani príprava jedla nemusí prebiehať medzi 4 stenami. Aj vy radi grilujete?

Ilustračný obrázok k článku Letná grilovačka patrí k letu. Ako môže byť ešte lepšia?
Zdroj: freepik.com

Každopádne všetci chceme, aby grilovanie vonku bolo uvoľnené a bezproblémové a výsledok chutný a rýchly. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu letné grilovanie vyšperkovať.

Máte na čom grilovať?

Za „klasický“ sa pokladá gril na drevené uhlie alebo brikety. Vyžaduje väčšiu opatrnosť pri odhadnutí správnej teploty. Grilovanie by ste mali začať až na uhlí, nie na plameni. Optimálnu teplotu viete určiť jednoducho. Priložte ruku 12 cm od uhlia, a ak vydržíte menej ako 5 sekúnd, môžete začať.

Existujú aj ďalšie typy grilov: elektrický a plynový. Ich výhodou je to, že teplotu viete regulovať jednoduchšie, tým pádom sa vystavujete menšiemu riziku neúspešnej príprave jedál.

Zdroj: freepik.com

Aj príprava je dôležitá

Grilovanie nie je len samotný proces vyhotovenia jedla, ale vyžaduje aj nejaké prípravy. Mali by ste vopred očistiť zeleninu, napácovať mäso alebo tofu. Olej do marinády (ak teda má nejaký obsahovať) vyberajte podľa toho, či je vhodný aj na pečenie na vyššej teplote. Olivový olej, arašidový olej, sezamový olej alebo populárny slnečnicový olej – všetky tieto vyhovujú tejto podmienke. Možno k hlavnému chodu plánujete servírovať aj nejaké omáčky. Síce polotovary vám môžu do veľkej miery uľahčiť prípravu jedál, domáce omáčky sú naozaj zdravšie a zaujímavejšie. Okrem toho, budete poznať ich všetky ingrediencie.

Zdroj: freepik.com

Malé triky robia veľké rozdiely

pácovaním by ste mali začať približne 4 hodiny pred samotným grilovaním. Namočte mäso do marinády, niekoľkokrát otočte alebo ho natrite, prikryte a uložte do chladničky. Najpopulárnejšie ochucovadlo je cesnak, rozmarín a tymian, ale môžete použiť akékoľvek sušené a čerstvo nakrájané čerstvé zelené korenie. Neskôr, keď sa už okorenené mäso bude piecť na vašom grile, odolajte pokušeniu pichať ho vidličkou. Zostane tak chutné a šťavnaté.

Pre tých, ktorí sa v kuchyni necítia doma, odporúčame držať sa receptov čo najpresnejšie. Experimentovanie je skôr pre skúsenejších kuchárov, začiatočníci by mali mať odmerku, kuchynskú váhu a samozrejme aj samotný recept vždy poruke.

Zdroj: freepik.com

Rozmanitosť je stále vítaná

Ak by ste chceli svoje menu niečím ozvláštniť, potešiť vegetariánov a vegánov, tak sa popozerajte vo svojej záhrade. Jar a leto nás bohato zásobuje čerstvou zeleninou, tak prečo to nevyužiť? Paprika, paradajka, cukina a baklažán sú s grilom plne kompatibilné, ale vyskúšajte upiecť aj čerstvú špargľu napríklad. S ugrilovanou kukuricou (na masle napríklad) nič nepokazíte, je to obľúbená pochúťka aj detí.

Síce pri slove „girlovačka“ si každý spomenie na mäsité jedlá alebo zeleninovú alternatívu mäsa, predstavte si, že by ste svojich hostí prekvapili s dezertom priamo z grilu. Šišky nemusíte pripravovať iba na panvici, vyskúšajte, ako chutia upečené vonku. Pre zdravšiu alternatívu siahnite po ovocí, napríklad banáne, ananáse, jablku, broskyni alebo aj grepe.

Na stolovaní záleží

„Bufetovanie“ si nechajte na neskôr. Ak chcete pôsobiť ako profesionálny hostiteľ, naservírujte večeru každému naraz. Aj keď ste vonku a ide o neformálnu udalosť, jedlo chutí lepšie z pekného taniera a kvalitným príborom. Pre obe strany môže byť naozaj nepríjemné, ak mäso podáte studené, samozrejme ani pľuzgiere na jazyku by nikoho nepotešili. Na stránke firmy Najlacnejsiemeradla si viete kúpiť vpichový teplomer, ktorý bude vašim najvernejším pomocníkom pri servírovaní jedál.

Zdroj: freepik.com

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM