Eva Mikulová Rôzne

Letný čas zvíťazil! Naši čitatelia ho výrazne preferujú počas celého roka

I v našej ankete, aký čas by mal po zrušení posunu času ostať natrvalo, výrazne zvíťazil čas letný. Podobne ako aj v iných anketách robených na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Letný čas zvíťazil! Naši čitatelia ho výrazne preferujú počas celého roka
Zdroj: TASR

Ministerstvo práce chce, aby na Slovensku bol súčasný zimný štandardný čas.

Týmto úvahám však dávajú názory občanov naprieč celému Slovensku jednoznačnú stopku.

Výsledky

I v našej ankete sa až 72,7 percent ľudí vyjadrilo za letný čas.

Zimný čas chce ponechať 24,4 percenta čitateľov a 2,9 percentám je to jedno.

Búrlivá diskusia sa spustila aj pod článkom na našom FB profile. I tam väčšina obhajuje letný čas. Poslednú sezónnu zmenu času by SR podľa tohto návrhu vykonala v nedeľu 27. októbra 2019. Po nej by sa už čas sezónne nemenil.

Ministerstvo práce si však zároveň myslí, že by bolo vhodné posunúť účinnosť navrhovanej smernice. Upozorňuje, že v niektorých oblastiach bude potrebná lehota na prispôsobenie informačných systémov, prípadne iných zariadení, ktoré boli naprogramované podľa súčasného znenia smernice do roku 2021.

Slovenská republika v stanovisku zdôrazňuje aj potrebu uplatňovania jednotného režimu času v členských krajinách EÚ, a to minimálne medzi okolitými krajinami v stredoeurópskom regióne.

„Z hľadiska vnútorného trhu je najdôležitejšie, aby si štáty nestanovovali samy (a rozdielne), či budú používať zimný alebo letný čas,“ zdôraznilo ministerstvo. Návrh smernice totiž v súčasnosti dáva štátom na výber, ktorý časový režim si ponechajú. To podľa slovenského rezortu práce môže viesť k ešte väčšej fragmentácii časových pásiem vnútri EÚ a poškodiť vnútorný trh.

Za zjednotenie času sa vyjadrilo až 80 % Európanov v celoeurópskom prieskume. Obyvatelia Slovenska sa v ňom rozhodli v prospech letného času.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM