Lukáš Mano Rôzne

Lieky ako chlieb

Niektorí z nás si na rôzne lieky zvykli až tak, že sa stali súčasťou ich života. V prírode však existujú aj iné - zdravšie - látky.

Priemerne ich denne konzumujeme desiatky gramov. Nie všetky sú však také zdraviu prospešné, akoby sme čakali. Reč je o liekoch. Takmer každá druhá tabletka, sirup či antibiotikum má na náš organizmus nepriaznivý účinok, ktorý sa neprejaví hneď, ale až po rokoch. Často zabúdame, že v prírode sa nachádza mnoho iných účinných látok, ktoré sú pre nás nie len prospešné, ale aj bezpečné. Nežiaduce účinky. Nežiaduci účinok liečivého prípravku je nepriaznivá, nepredvídateľná reakcia na podanie liekového prípravku. Môže mať rôzny stupeň závažnosti až trvalé následky na zdraví či dokonca úmrtie. U niektorých liekov je nežiaduci účinok závislý na podanej dávke, inokedy nie. Popri známych a predvídateľných nežiaducich účinkoch sa môžu vyskytnúť tiež neočakávané, teda také, ktoré doposiaľ neboli zaznamenané a teda ich ani nebolo možné predvídať. K nežiaducim účinkom patria tiež vplyvy na možnosť počatia, tehotenstvo a vývoj plodu.

Dennodenne prijímame do nášho tela množstvo škodlivín. Či už potravinami, ktoré jeme, vodou, ale aj vzduchom či liekmi, ktoré užívame. Všetky tieto škodliviny sa síce čiastočne vyplavia a čiastočne sa naše telo proti nim bráni, avšak časť z nich ostáva v našom organizme, ukladá sa v našich orgánoch, bunkách čo môže vplývať aj na naše zdravie.

Častejšie sa staráme o svoje telo zvonka, a zabúdame, že dôležité je postarať sa o neho aj zvnútra. Takpovediac čističkou každého organizmu je hrubé črevo. Chemicky či priemyselne upravené potraviny, ktoré jeme, často spôsobujú zlé, nepravidelné vyprázdňovanie, ako aj zlý pohyb dutých stien, ktoré slúžia k posúvaniu obsahu v čreve. K problémom s vyprázdňovaním prispievajú aj tuky, cukry či údeniny, ktoré tak radi konzumujeme a nedostatok vlákniny či čerstvej zeleniny a ovocia. Úlohou hrubého čreva je vylučovať z nášho tela jedovaté a nespracované odpadové látky. Tie sa už v mladom veku ukladajú na jeho stenách, aj keď je vylučovanie zdanlivo v poriadku. Časom spôsobujú nadúvanie, únavu, znižujúcu sa psychickú koncentráciu, ako aj zníženie imunity, podráždenosť, alergie, zápaly a ďalšie choroby.

Jesenná perlička Hrozno je ideálne na jesennú kúru, ktorou pripravíte svoje telo na zimu. Keďže hrozno obsahuje fosfor, vápnik, železo či draslík, podporuje odvodňovanie tela, zlepšuje činnosť obličiek a pečene, ako aj žalúdočnú sekréciu. Hroznový cukor sa v organizme rozkladá pomalšie, čím dodáva telu energiu postupne. Pri hroznovej kúre je optimálne rozdeliť si dva kilogramy hrozna na celý deň. Samozrejme, nesmiete jesť nič iné, iba dodržiavať pitný režim. Okrem prečistenia obličiek a pečene, pôsobí aj na prečistenie pleti, vyhladzuje vrásky, chráni pokožku a zbavuje ju odpadov.

**Čokoláda ** Vo väčšine prípadov sú sladkosti len zdrojom prázdnych kalórií a potláčajú chuť na oveľa výživnejšie jedlo. Čokoláda síce určitú výživnú hodnotu má, obsahuje však veľa tuku. Čo sa týka živín, čokoláda obsahuje malé množstvo bielkovín, rôzne veľké množstvo cukru a niektoré minerály. Čokoláda obsahuje draslík a horká čokoláda aj železo a horčík. Keďže čokoláda obsahuje veľa tuku – asi 30 percent hmotnosti – je veľmi kalorická. 100 gramov obsahuje približne 500 kilokalórií.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM