Eva Mikulová Správy

Lokálne produkty budú predávať na nových trhoviskách v Moldave nad Bodvou aj v Buzici, FOTO

Výstavbu trhovísk v rámci slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce Interreg sprostredkúva Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia.

Ilustračný obrázok k článku Lokálne produkty budú predávať na nových trhoviskách v Moldave nad Bodvou aj v Buzici, FOTO
4
Galéria
Zdroj: KSK

V pohraničnom mikroregióne Krásny Cserehát pribudne päť miestnych trhovísk s tradičnými lokálnymi produktmi.

Trhoviská aj v Maďarsku

Dve z nich stavajú na slovenskej strane v Buzici a Moldave nad Bodvou, tri pribudnú v maďarských obciach Encs, Hidasnémeti a Gagyvendégi.

Trhoviská vznikajú v rámci projektu Meet the Local Needs, ktorý je súčasťou komplexného Cezhraničného akčného plánu zamestnanosti pre mikroregión Cserehát.

Výstavba trhovísk v Buzici a Moldave bude stáť takmer 310 000 eur. Trhoviská by mali stáť do konca tohto roka. Na pultoch budú okrem iného ponúkať aj nové produkty, akými sú pražené semiačka, ovocné šťavy či tekvicový olej.

Ide o lokálne výrobky, spracované v novovzniknutých závodoch v rámci ďalšej časti Cezhraničného akčného plánu zamestnanosti pre mikroregión Cserehát.

„Tomuto projektu sa veľmi tešíme, sme presvedčení, že to bude prvý veľký krok k hospodárskemu rozvoju Cserehátskeho regiónu. Doposiaľ v okolí nie sú žiadne podobné trhoviská, takže je to veľká služba miestnym obyvateľom, ale aj malým farmárom v okolí, ktorí tu môžu ponúkať svoje produkty,“ poznamenal starosta obce Buzica Jozef Mohňanský.

Cezhraničný akčný plán zamestnanosti pre mikroregión Cserehát odštartoval v roku 2019 a potrvá do roku 2022. Pozostáva zo siedmich čiastkových projektov, jeho celkový rozpočet je takmer 4 440 000 eur. Okrem závodov na spracovanie lokálnych produktov a miestnych trhovísk, prinesie miestnym aj ďalšie benefity.

Očakáva sa revitalizácia ekonomiky mikroregiónu prostredníctvom tvorby nových pracovných miest a taktiež zvýšenie kvality života obyvateľov žijúcich v mikroregióne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM